„Şmecherii” da reîncarcă contul telefonului mobil

În prezent telefonul mobil nu este un lux, ci o necesitate. Laolaltă cu gentuţa, cheile, agenda ş.a., telefonul mobil este unul dintre obiectele fără de care e greu să ne imaginăm o zi de lucru, spre exemplu.

Bineînţeles, acesta activează în anumite condiţii, una dintre care e să suplinim ori să reîncărcăm contul la timp. Pe când majoritatea dintre abonaţii unei sau altei companii de telefonie mobilă îşi reîncarcă conturile din propriul buzunar, unii preferă să o facă pe cont străin.

În raionul Soroca, de exemplu, tot mai des cetăţenii se adresează poliţiei cu plângeri în care se stipulează că au fost înşelaţi. Schema este foarte simplă şi cel mai curios e faptul că oamenii sunt într-atât de creduli, încât frecvent cad în această capcană, scrie Observatorul de Nord.

Aşadar, într-o asemenea capcană s-a pomenit şi o locuitoare din Soroca, care, din păcate, şi-a dat seama că este vorba de o minciună abia după ce a pierdut o sumă bunicică de bani. Potrivit datelor de la poliţie, victima a fost sunată la telefonul mobil. Persoana care suna s-a recomandat drept un reprezentat al unei companii de telefonie mobilă foarte cunoscută, după care a anunţat femeia că această companie desfăşoară o promoţie cu cadouri de preţ etc. Prin urmare, lăsându-se convinsă de pseudoreprezentantul companiei de telefonie mobilă, femeia a procurat cartele de reîncărcare în valoare de 500 lei cu care a suplinit contul telefonului mobil dictat de acel reprezentant. Ca rezultat femeia a rămas fără bani şi fără vreun beneficiu de la acea promoţie inexistentă.
Cazul este cercetat de către poliţie. Regretabil este însă faptul că cetăţenii oferă singuri banii acestor profitori, pe de o parte, iar pe de altă parte, că, deşi depistaţi, răufăcătorii nu riscă prea mare pedeapsă.

Potrivit Procuraturii raionului Soroca, dacă în asemenea cazuri figurează o sumă de la 1 leu la 500 lei, făptaşii riscă răspundere administrativă, adică o amendă. Este şi cazul prezentat mai sus. Iar dacă suma depăşeşte, măcar cu un bănuţ, suma de 500 lei, atunci, în caz că sunt depistaţi, răufăcătorii riscă pedeapsă penală.

Nu putem decât să presupunem că aceşti „şmecheri” cunosc prevederile legii în acest sens şi se mulţumesc cu „sponsorizările” de până la 500 lei, pe care le fac oamenii creduli. Escrocii continuă să-şi asigure convorbiri telefonice gratuite pe seama resurselor băneşti ale utilizatorilor de telefonie mobilă, aplicând fel şi fel de metode pentru a-i determina să le suplinească conturile telefoanelor.

Pentru a preveni aceste cazuri, companiile de profil din ţară informează clienţii în acest sens, inclusiv pe paginile web ale acestora sunt articole şi informaţii la acest subiect cu atenţionările de rigoare de a nu crede istoriilor despre campanii, tombole şi promoţii ireale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *