Banii pentru mită costă prea scump, iar uneori sunt pierduţi.

Banii pentru mită costă prea scump, iar uneori sunt pierduţi.Banii pentru mită costă prea scump, iar uneori sunt pierduţi. Este vorba despre bancnotele pe care Centrul Anticorupţie le marchează cu inscripţia „mita CCCEC”, pentru a-i prinde pe oficialii corupţi. Pentru a scuti statul de cheltuieli, reprezentanţii Centrului Anticorupţie încearcă să găsească soluţii.

Procurorii anticorupţie spun că, de multe ori, aceşti bani pot ajunge în reţelele de comerţ. Legislaţia nu obligă însă agenţii economici să sesizeze organele de drept la depistarea bancnotelor marcate.

„Riscul utilizării banilor, bancnotelor valabile este pierderea acestora. Recent, cazul care s-a întâmplat la Ciocana, în momentul transmiterii a 900 de euro, grupa operativă nu a avut posibilitatea să reţină în flagrant făptaşii şi banii au fost pierduţi”, a declarat Viorel Morari, procuror-şef anticorupţie.

Înlocuirea bancnotelor veridice cu cele false, în procesul de combatere a corupţiei, ar fi o soluţie, consideră unii experţi.

„Ar fi suficientă o înţelegere tacită pentru ca, în situaţia în care am transmite banii falşi, tentativa la comiterea infracţiunii respective să fie pedepsită precum prevede legea”, susţine Bogdan Zumbreanu, şeful Direcţiei urmărire penală a CCCEC.

Ideea nu poate fi însă aplicată, deoarece legislaţia nu reglementează pedepsirea unei persoane, prinsă cu bancnote false. Asemenea cazuri pot fi calificate doar ca tentativă de luare de mită.

Sursa: Publika.MD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *