Centrul Comercial Elat a fost preluat printr-un atac raider susține Roman Gudkov, proprietarul companiei Global Investment

Centrul Comercial Elat a fost preluat printr-un atac raider susține Roman Gudkov, proprietarul companiei Global InvestmentUn om de afaceri din Rusia susţine că a fost expropriat de activele din Moldova, inclusiv de centrul comercial Elat. Vinovat ar fi Ion Vînaga, un fost bodyguard de-al milionarului Gabriel Stati.

Roman Gudkov, proprietarul companiei Global Investment, ce deţine pachetul majoritar de acţiuni la centrul comercial Elat, susţine că a fost expropriat ilegal de averea deţinută în Republica Moldova. E vorba de active estimate la 18 milioane de euro sau circa 275 de milioane de lei.

În afară de centrul comercial, printre activele pierdute mai figurează 11 hectare de teren pentru construcţii în satul Tohatino (estimate la 53,5 milioane de lei), un centru de servicii auto de la Bălţi (22,8 milioane de lei), un teren de 30 de ari în centrul oraşului Bălţi (12,2 milioane de lei), 99,9% din acţiunile companiei Zemfond (19,4 milioane de lei) etc.

Potrivit unui aviz făcut public de Roman Gudkov, vinovat ar fi afaceristul Ion Vînaga, fost bodyguard al omului de afaceri Gabriel Stati şi amic al Nicoletei Stati, sora acestuia.

Vînaga, având o procură eliberată de Roman Gudkov, şi-ar fi depăşit împuternicirile şi a încheiat un contract de vânzare-cumpărare a pachetului de 100% de acţiuni ale Global Investment, încasând şi banii. Noul proprietar ar fi un oarecare Alexandru Harghel, un nume necunoscut în lumea afacerilor.

TRANZACŢIE ILEGALĂ

Oleg Mamontov, reprezentantul investitorului rus în Moldova, spune că, de fapt, a avut loc un atac raider, iar contractul este nul.

„Camera Inregistrării de Stat şi notarul nu aveau dreptul să înregistreze contractul de vânzare-cumpărare în lipsa ştampilei şi a certificatului de înregistrare a companiei Global Investment”, susţine Mamontov.

Reprezentantul investitorului rus afirmă că tranzacţia a fost făcută în favoarea proprietarilor reţelei de supermarkete Fidesco şi că aceştia ar fi fost interesaţi de mai mult timp de preluarea centrului comercial.

O sesizare privind caracterul ilegal al tranzacţiei a fost depusă şi la Procuratura Generală. Totodată, Eugen Onică, ofiţerul de presă al Ministerului Afacerilor Interne, a precizat că ofiţerii de poliţie efectuează şi un control al activităţii centrului comercial Elat.

În prezent, Ion Vînaga se ascunde de afaceriştii din Rusia, care declară că vor să-i înmâneze înştiinţarea privind anularea procurii, dar şi din motive de securitate. Conform unor surse, Roman Gudkov ar fi apropiat de grupări comerciale controlate de foşti colaboratori ai structurilor de forţă din Federaţia Rusă, aşa că nu sunt excluse reglări de conturi.

Deloc întâmplător, în anunţul publicat, Gudkov, i-a dat termen până astăzi lui Ion Vînaga să prezinte în scris un raport privind activităţile efectuate în baza procurii pe care i-a eliberat-o. Amintim că un alt acţionar al centrului Elat, milionarul Leonid Volneanschi, a fost în 2009 unul dintre sponsorii PCRM.

Sursa: Adevarul.MD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *