Majoritatea politistilor prinsi cu mita sun achitati de judecatori.

Majoritatea politistilor prinsi cu mita sun achitati de judecatori.Retineri spectaculoase, dar care se termina, in majoritatea cazurilor, cu achitarea suspectilor. Vorbim despre zeci de politisti, retinuti in ultimii doi ani pentru luare de mita, si care sunt declarati ulterior nevinovati de judecatori pe motiv ca… au fost provocati sa ia mita.

12 octombrie, 2010. Comisariatul Buiucani. Seful-adjunct al Sectiei urmarire penala Ion Aga este retinut de ofiterii anticoruptie pentru ca ar fi luat 2 500 de euro mita de la un comerciant. In comunicatul de presa al CCIEC-ului de atunci se anunta ca toti banii au fost gasiti intr-un plic, chiar in mapa politistului.
Cazul prezentat atunci presei ca unul ce merita atentie s-a sfarsit cu achitarea capitanului de politie. S-a intamplat acum jumatate de an, dupa ce judecatorii au constatat ca omul legii a fost provocat sa ia mita atat de reclamant, cat si de ofiterii care urmau sa-l retina.
Politistul a iesit basma curata, iar procurorii au renuntat la acuzatii dupa prima instanta.
Am incercat sa discutam cu Ion Aga, insa a refuzat.

Un alt caz facut public se refera la doi agenti de circulatie suspectati de luare de mita. Un sofer le-a oferit 400 de lei ca sa-l ierte pentru ca se deplasa cu viteza excesiva. A dat banii si a filmat totul, insa, cei doi, la fel, au fost achitati. Ca si in primul caz, magistratii au decis ca inspectorii au fost provocati sa ia mita.
In  acest caz, insa, procurorii nu au fost de acord cu sentinta si au mers la Curtea de Apel. Toti sunt in asteptarea unei decizii.

In luna mai, 2010, Centrul Anticoruptie a dezvaluit un alt caz rasunator cu implicarea politistilor de la Aeroport. Trei ofiteri au fost filati timp de o luna, iar in aceasta perioada ar fi luat de 50 de ori mita de la pasageri, sumele variind intre 20 si 500 de euro.
In acest caz, urmarirea penala a durat mai bine de un an, iar in iunie 2011 dosarul a fost transmis in judecata. Nici pana acum nu a fost emisa vreo sentinta. Totusi, au fost si cazuri cu politisti pedepsiti, cum ar fi acest inspector de la Politia Rutiera prins cu 500 de lei mita. Banii erau dositi in caciula. Insa pedeapsa a fost blanda. In urma cu jumatate de an, acesta a fost amendat cu 5 mii de lei, desi risca cel mult 5 ani de inchisoare.

In acest an, presa a relatat alte cazuri de rezonanta. Cum ar  fi incidentul cu doi sefi de la Comisariatul General suspectati ca au estorcat 10 mii de dolari mita. Prima sedinta de judecata in cazul lor va avea loc pe 21 septembrie. In cateva luni si dosarul celor 6 inspectori rutieri cercetati pentru mita si trafic de influenta ar putea sa fie deferit justitiei.

Potrivit Centrului Anticoruptie, un raport facut public in luna mai a aratat ca politistii sunt cei mai corupti. In ultimul an, 46 de oameni ai legii au fost retinuti pentru acte de coruptie.

Sursa: ProTV.MD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *