ANRE va face publice schemele frauduloase prin care companiile petroliere maresc prețurile la combustibil.

ANRE va face publice schemele frauduloase prin care companiile petroliere maresc prețurile la combustibil.Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică anunţă că astăzi va face public rezultatele controlului activităţii companiei petroliere „Defoil” SRL, una dintre cele mai mici companii de pe piaţa petrolieră a Republicii Moldova.

Potrivit unui comunicat de presă, ANRE a efectuat un control pentru perioada 2010 – I semestru 2012 în urma căruia a constatat şi a demonstrat că „Defoil” SRL a achiziţionat şi importat produse petroliere la preţuri majorate, iar supracosturile de zeci de mii de dolari fiind generate de utilizarea unor scheme de procurări cu intermediari”.

ANRE a constatat că firma Defoil în perioada 2010 – I semestru 2012 a achiziţionat şi importat produse petroliere la preţuri majorate prin intermediul unor firme offshore. Rezultatele controlului au arătat că supracostul achitat în folosul unei întreprinderi intermediare a constituit circa 78 de mii de dolari (circa un milion de lei).

Potrivit ANRE, analiza documentelor aferente tranzacţiilor de import a benzinei şi motorinei a stabilit că o parte dintre produsele petroliere declarate la import au fost expediate „Defoil” SRL direct de la un producător din România, pe când achitările au fost efectuate printr-un intermediar – rezident al Marii Britanii (înregistrat în zonă off-shore), cu conturi bancare într-o bancă lituaniană.

De notat că firma Defoil deţine o cotă de un procent din piaţa benzinei şi dispune de licenţă la importul şi comercializarea produselor petroliere.
Potrivit unor surse ANRE efectuează în prezent controale ale activităţii la mai multe commpanii mici de pe piaţa petrolieră.
Aceasta ca urmare a faptului că premierul Vlad Filat s-a arătat revoltat de companiile petroliere care ar majora nejustificat preţurile la carburanţi,şi care „nu ştiu de ce, dar în mod obligatoriu folosesc firme din zone offshore în calitate de intermediari la importul de combustibili în Republica Moldova”.

Şi în trecut ANRE a efectuat controale „la comandă” a companiilor petroliere. În anul 2009, reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică şi ofiţerii CCCEC au constatat, în urma unui control, că Rompetrol Moldova a depăşit rata de rentabilitate fixată de legislaţie pentru tranzacţiile cu produse petroliere. Pentru aceasta compania a fost amendată cu 20 milioane de lei, dar instanele au considerat că decizia de a impune o amendă companiei a fost una nejustificată.

Sursa: Adevarul.MD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *