Judecătorii care i-au redus pedeapsa lui Adrian Nichifor riscă să fie sancționați

Judecătorii care i-au redus pedeapsa lui Adrian Nichifor riscă să fie sancționațiJudecătorii de la Curtea de Apel, Tudor Micu, Vasile Gurin şi Gheorghe Iovu, care au emis o decizie arbitrară şi ilegală atunci când i-au redus 12 ani din detenţie lui Adrian Nichifor, acuzat de omor, ar putea fi sancţionaţi. Decizia urmează să fie luată de către membrii Consiliului Superior al Magistraturii.
Ministrul Justiţiei, dar şi preşedintele Curţii Supreme de Justiție, asigură că plângerea depusă de avocatul familiei victimei va fi analizată minuțios, iar dacă se va demonstra vinovăţia celor trei magistraţi, aceştia vor fi traşi la răspundere.
„În cazul în care în decizia CSJ se indică asupra greşelilor intenţionate ale judecătorilor, fără doar şi poate, aceasta este o abatere dsciplinară, dar urmează să o analizez minuţios şi abia după aceea să mă pronunţ”, a declarat ministrul Justiției, Oleg Efrim, pentru Jurnal TV.
La rândul său, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi, susține că „nu orice anulare poate fi temei pentru intentarea procedurii disciplinare”. Totuși, afirmă Poalelungi, în cazul în care se va constata că careva încălcări a legislaţiei, atunci pe numele judecătorilor ar putea fi intentate proceduri disciplinare.
Pe lângă solicitarea de sancţionare a celor trei magistraţi, adresată Consiliului Superior al Magislaturii, avocatul victimei s-a adresat şi preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, premierului Vlad Filat, ministrului Justiţiei Oleg Efrim, dar şi procurorului general. Totul după ce acum două luni Curtea Supremă de Justiţie a calificat drept arbitrară şi ilegală decizia Curţii de Apel de a-i reduce 12 ani din pedeapsă învinuitului Adrian Nichifor. Dosarul a fost trimis spre rejudecare, din nou, Curţii de Apel.
Prin dispoziţia preşedintelui Curţii de Apel, Ion Pleşca, dosarul a fost distribuit lui Alexandru Şpac, preşedintele completului de magistraţi care la 10 iulie anul curent l-a condamnat pe omul de afaceri Viorel Ţopa.
Întâmplător sau nu, dar aceiaşi judecători de la Curtea de Apel, care l-au lăsat pe Nichifor doar cinci ani după gratii, examinează şi dosarul omului de afaceri Victor Țopa, condamnat de prima instanţă la 10 ani de puşcărie. Avocatul oamenilor de afaceri susține că aceşti magistraţi sunt influențați direct de prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc. Solicitat în repetate rânduri să comenteze acuzaţiile care i se aduc, Plahotniuc, de fiecare dată, a refuzat.

Sursa: Jurnal.MD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *