Poliţia a salvat două tinere de la sclavie sexuală, traficanţii sunt cercetaţi penal

Poliţia a salvat două tinere de la sclavie sexuală, traficanţii sunt cercetaţi penalLa începutul lunii august, curent, ofiţerii Centrului pentru combaterea traficului de persoane al Departamentului Poliţie al Ministerului Afacerilor Interne au intrat în posesia unei informaţii operative despre activitatea infracţională a unei grupări criminale, specializată în racolarea și traficarea tinerelor moldovence în Italia, în scop de exploatare sexuală.

În scopul verificării informaţiei şi contracarării activităţii ilicite a traficanţilor, angajaţii CCTP au iniţiat un complex de investigaţii de specialitate.

Potrivit datelor operative prealabil obţinute, s-a stabilit că, membrii filierei sunt atât cetăţeni moldoveni, cât şi originari din alte state. Oamenii legii au identificat capul grupării – un bărbat de 33 ani originar din oraşul Călaraşi, care coordona alţi trei cetăţeni cu vârste cuprinse între 22 şi 43 ani, originari din raionul Hânceşti şi municipiul Chişinău

Potrivit cercetărilor poliţieneşti, membrii grupării aflaţi în Moldova aveau sarcina de a racola potenţialele victime, a le perfecta actele necesare şi a le organiza transportarea în  Italia.
Pentru aceasta, în baza unei declaraţii false, victimei i se organiza obţinerea vizei turistice româneşti.

În continuare, victima urma să ajungă în România sub pretextul turismului, iar apoi urma să fie preluată de alţi membri, care deja în baza actelor de identitate româneşti şi italiene falsificate trebuiau să le organizeze transportarea spre Italia, pe cale aeriană.

Ajunse acolo, victimele erau întâmpinate de alţi complici, care le instruiau şi repartizau în localurile de practicare a prostituţiei (baruri, cluburi de noapte, cazinouri, hoteluri, etc.)

Astfel, la finele săptămânii trecute, colaboratorii Centrului, au stopat pe traseul Chişinău-Leuşeni, un automobil de teren cu numere de înmatriculare bulgare, la volanul căruia se afla un chişinăuian de 22 ani, iar în calitate de pasageri erau două tinere în vârstă de 20 şi 21 ani, originare din raioanele Străşeni şi Teleneşti. Fiind audiate de poliţie iniţial, tinerele au declarat că şoferul este iubitul uneia din ele şi pleacă la odihnă la Constanţa.

Ulterior,  explicându-le consecinţele pe care le pot avea, au declarat, că pleacă în Italia pentru practicarea prostituţiei, iar pentru transportarea lor la destinaţie, urmează să achite organizatorilor câte 5.000 euro fiecare. Această datorie tinerele urmau s-o achite din banii ce aveau să-i câştige pe urma practicării prostituţiei, iar în afară de aceasta, în Italia urmau să achite proxeneţilor săptămânal câte 1.500 euro.

În acest caz a fost iniţiată o cauză penală în baza art. 220 al. 2 Cod Penal al RM „Proxenetism” iar suspecţii  riscă o pedeapsă cu închisoare de la 4 până la 7 ani.

Sursa: MAI.MD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *