Milionarul român Vîntu trimis în judecată pentru spălare de bani prin firme din Republica Moldova

Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Ţurcan, foştii directori ai Petromservice Gheorghe Şupeală şi Zizi Anagnostopol au fost trimişi în judecată pentru spălare de bani şi delapidarea companiei, prejudiciul produs fiind de peste 83,5 milioane de euro.

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din România au dispus trimiterea în judecată a lui Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Ţurcan, Sorin Mihai, Ioan Bohâlţeanu, Bogdan Radu Negrutzi, Gheorghe Şupeală, Raichovich Graziano Rino, Zizi Anagnastopol, Mihai Viorel Râmboacă, Răzvan Florin Râmboacă şi Daniela Lăcrămioara Braşoveanu, pe care îi acuză de spălare a banilor şi delapidare, prejudiciu produs SC Petromservice SA fiind de 83,5 milioane de euro, potrivit expertizei contabile întocmite în cauză.

Potrivit probelor administrate de procurori, în perioada 2008 – 2009, compania Petromservice a încheiat mai multe contracte prin care societatea a achiziţionat acţiuni cotate la bursă emise de şapte societăţi din Republica Moldova, la un preţ de aproximativ nouă ori mai mare decât valoarea la care aceste acţiuni erau tranzacţionate în aceeaşi perioadă la Bursa de Valori a Moldovei.

„Scopul urmărit prin aceste tranzacţii a fost ca sumele să ajungă în patrimoniul inculpaţilor Vîntu Sorin Ovidiu şi Ţurcan Octavian”, arată procurorii Parchetului instanţei supreme.

Astfel, pentru 55% de acţiuni la Investprivatbank afaceriştii au achitat în total 45 de milioane de euro, în timp ce valoarea reală de piaţă a pachetului era de numai 6,23 milioane de euro. Banii transferaţi, după ce au fost trecuţi prin alte câteva firme offshore ale imperiului Vîntu, ajung din nou în conturile Demera Investments Limited.

Sursa: adevarul.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *