Primesc salarii de milioane de lei dar lucrează la stat

Primesc salarii de milioane de lei dar lucrează la stat154 de mii de lei. Este cel mai mare salariu de stat din Republica Moldova, ridicat lunar, de către directoarea SA „Tutun-CTC”, Ala Sârbu. Cel puţin acestea sunt datele prezentate în cadrul unui raport de către Curtea de Conturi. Potrivit cercetării, şefii instituţiilor de stat au salarii de sute de mii de lei. Şi asta în condiţiile în care profitul companiilor este în scădere. La rândul lor, conducătorii întreprinderilor spun că salariile fabuloase sunt oferite pe bună dreptate şi că îşi merită toţi banii.

Potrivit Curţii de Conturi, salariul de 154 de mii de lei, primit de directorul de la Tutun-CTC este de 21 de ori mai mare decât o leafă a unui angajat simplu, care este de 7 mii de lei. În topul celor mai mari salarii lunare oferite conducătorilor de instituţii de stat se numără şi Banca de Economii.

Directorul acestei bănci a primit anul trecut aproape 73 de mii de lei, ceea ce este de 40 de ori mai mult decât ar câştiga un simplu angajat. Venitul mediul lunar al şefului de la Moldtelecom este de peste 49 de mii de lei, de 7,5 ori mai mare decât a unui angajat. Pe lângă faptul că şi-a stabilit un venit de sute de mii de lei, şefa SA „Tutun-CTC”, şi-a asigurat spatele cu 5 milioane de lei în cazul în care va fi demisă de consiliul de administrare.

Întrebaţi dacă nu-i mustră conştiinţă pentru că primesc salarii exagerate într-o ţară cu economia la pământ, conducătorii instituţiilor spun că plata este binemeritată.

Mai mult, şefii unor instituţii de stat au criticat dur raportul prezentat de auditori. Acest lucru nu i-a plăcut şefului de la Curtea de Conturi, care i-a pus la respect pe cei nemulţumiţi.

Tot în cadrul raportului prezentat de Curtea de Conturi s-a aflat că unii reprezentanţi ai statului mai ocupă concomitent câte 7 funcţii în consiliile de administrare ale unor instituţii de stat. Pentru asta, funcţionarii primesc suplimentar la salariu zeci de mii de lei. Curtea spune, însă, că acest lucru este ilegal.

Sursa: JurnalTV.MD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *