Contrabandă cu tehnică de calcul, aparate foto și video descoperite de vameșii moldoveni

Contrabandă cu tehnică de calcul, aparate foto și video descoperite de vameșii moldoveniÎn seara de 21 septembrie de către ofiţerii Echipelor Mobile sector Centru a Serviciului Vamal a fost reţinut în flagrant un microbuz de model „Mercedes-Sprinter” cu tehnică de calcul şi aparataj foto-video de contrabandă, în valoare de  peste un milion lei.

În jurul orelor 20:00, pe traseul Anenii-Noi-Chişinău, în baza unei informaţi operative a fost stopat unitatea de transport menţionată la volanul căruia se afla un tânăr în vârstă de 27 ani şi însoţitorul de marfă în vârstă de 24 ani, originari din rn Anenii-Noi.

Potrivit informaţiilor operative, marfa a fost introdusă fraudulos prin contrabandă, cu ocolirea posturilor vamale interne de control. În cadrul cercetării microbusului, ofiţerii Serviciului Vamal au depistat o funie cu ajutorul căreia, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, unitatea de transport a fost semiremorcată  de un tractor şi ajutată să traverseze perimetrul transnistrean.

La moment,  conducătorul auto şi însoţitorul de marfă au fost reţinuţi iar pe numele lor, de către organul de urmărire penală a Serviciului Vamal a fost iniţiată o cază penală în conformitate cu art.248 – Contrabandă – Cod Penal al Republicii Moldova.

Menţionăm că acest caz de contrabandă, reprezintă o parte din schema frauduloasă identificată şi deconspirată de către Serviciul Vamal.

Astfel, în luna iunie-iulie a.c, Serviciul Vamal a efectuat o serie de audite post-vămuire la mai multe magazine de talie înaltă şi notorii din Republica Moldova, specializate pe comercializarea tehnicii de calcul şi aparataj video. În rezultatul acestor verificări, au fost depistate şi identificate loturi impunătoare de marfă, care nu au fost prezentate organului vamal, fiind introduse prin contrabandă în scopul neachitării drepturilor de import.
În cadrul declanşărilor unui şir de acţiuni de specialitate, Serviciul Vamal a identificat două căi de introducere a mărfurilor de contrabandă, iar perimetrul transnistrean reprezintă punctul de reper în schema deconspirată.

Totodată, Serviciul Vamal informează că această marfă de contrabandă era legalizată ulterior pe teritoriul Republicii Moldova prin intermediul unor firme fantome, care  eliberau facturi false interne, fără achitarea plăţilor vamale şi fiscale.

De asemenea, este de notificat faptul că agenţii economici cunoşteau cu vehemenţă despre faptul că marfa procurată era introdusă pe teritoriul Republicii Moldova prin contrabandă, continuând procurarea acesteia de la firmele fantome.

În acest sens, Serviciul Vamal a venit cu unele propuneri de modificare a cadrului legal potrivit cărora, agenţii economici care vor pune în vânzare mărfuri de contrabandă, vor fi responsabili de achitarea plăţilor vamale.

Sursa: customs.gov.md

Contrabandă cu tehnică de calcul, aparate foto și video descoperite de vameșii moldoveniContrabandă cu tehnică de calcul, aparate foto și video descoperite de vameșii moldoveniContrabandă cu tehnică de calcul, aparate foto și video descoperite de vameșii moldoveniContrabandă cu tehnică de calcul, aparate foto și video descoperite de vameșii moldoveniContrabandă cu tehnică de calcul, aparate foto și video descoperite de vameșii moldoveniContrabandă cu tehnică de calcul, aparate foto și video descoperite de vameșii moldoveniContrabandă cu tehnică de calcul, aparate foto și video descoperite de vameșii moldoveni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *