Conducerea Ministerului Culturii şi a Teatrului „Luceafărul” riscă până la 10 ani de închisoare

Conducerea Ministerului Culturii şi a Teatrului "Luceafărul" riscă până la 10 ani de închisoare Conducerea Ministerului Culturii şi a Teatrului „Luceafărul” riscă până la 10 ani de închisoare. Procurorii suspectează reprezentanţii acestor instituţii că ar fi vândut ilegal patru clădiri monumente de arhitectură de valoare naţională din centrul Capitalei. Ministrul Culturii, Boris Focşa, respinge acuzaţiile şi spune că edificiile au fost date în folosinţă temporară, cu condiţia că vor fi restaurate.

Pe strada Mihai Eminescu, 52, din Capitală, se aflau mai multe clădiri, care au fost incluse în registrul monumentelor ocrotite de stat. Administraţia Teatrului Luceafărul, dar şi a Ministerului Culturii ar fi schimbat adresa juridică a patru edificii şi le-ar fi vândut ca simple imobile.

Procurorii precizează că acest lucru s-ar fi întâmplat încă în 2010, iar adresa edificiilor a fost schimbată cu ajutorul funcţionarilor Primăriei.

„În continuare Ministerul Culturii informează Agenţia Proprietăţii Publice că această clădire nu se referă la monumentele de arhitectură. Apoi, agenţia semnează un contract de vânzare-cumpărare cu asociaţiile care arendau aceste edificii”, susţine procurorul Adriana Beţişor.

Procurorii spun că administraţia Teatrului Luceafarul, cu acordul Ministerului Culturii, a transmis în folosinţă temporară încă o clădire de pe aceeaşi adresă, cu condiţia că va fi renovată. Deşi procesul de restaurare nici măcar nu a început, peste doi ani, contractul a fost prelungit. Am încercat să obţinem un comentariu de la directorul Teatrului, Stela Focşa, care este şi soţia ministrului Culturii.

Ministrul Culturii, Boris Focşa, spune că aude pentru prima dată despre un dosar penal în acest caz.

Procurorii nu au anunţat, deocamdată, suma prejudiciului adus statului în urma acestor ilegalităţi. Dacă le va fi demonstrată vina, conducătorii celor două instituţii riscă de la şase până la 10 ani de închisoare pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu.

Sursa: Publika.MD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *