Contrabandă din Bender cu îmbrăcăminte în valoare de 100 mii lei

Întru anihilarea introducerii frauduloase a mărfurilor pe teritoriul vamal prin perimetrul gestionat de către Biroul Vamal Bender, au fost întreprinse măsuri investigativ-operative, soldate cu curmarea unor tentative de eschivare de la plata drepturilor de import şi nedeclararea unor loturi de marfă, cu preponderenţă mărfuri de sezon procurate în Ucraina, dar şi introduse prin ocolirea posturilor vamale şi predestinate pentru comercializare în pieţele din mun. Chişinău.

În urma unei informaţii operative privind introducerea unui lot de marfă din partea stîngă a Nistrului cu eludarea de la controlul vamal, colaboratorii sectorului echipe mobile „Centru”în comun cu angajaţii secţiei de poliţie nr. 2 Anenii în regiunea satului Fărlădani, r-nul Căuşeni a fost stopat pentru verificare un mijloc de transport de model „W Passat”. În cadrul efectuării controlului fizic au fost depistat un lot de marfă de larg consum: 156 perechi încălţăminte pentru dame, 574 colanţi pentru fără acte de provenienţă sau facturi fiscale.

În cadrul investigaţiilor operative, colaboratorii vamali au stabilit că bărbatul, originar din or. Anenii Noi, în vîrstă de 38 ani, a introdus marfa în valoare de 55000 lei prin ocolirea posturilor vamale interne de control, mai exact pe drumurile adiacente a satului Fărlădeni.

Un alt caz de introducere frauduloasă a mărfurilor pe teritoriul Republicii Moldova a fost anihilat de colaboratorii secţiei contracararea fraudelor vamale a Biroului vamal Bender în comun cu ofiţerii postului vamal Palanca .

În cadrul verificărilor de rigoare efectuate asupra mijlocului de transport „Mercedes”, ruta regulată Chişinău – Odesa a fost depistată mai multă marfă nedeclarată organului vamal: 325 căciuli de iarnă din fibre sintetice şi îmbrăcăminte cu valoarea de piaţă de circa 6000 lei.

La pista de intrare în postul vamal Tudora s-a prezentat pentru perfecţionare în regim vamal „tranzit” un autocamion de model „Volvo”, care transporta carbon tehnic din Rusia în Romănia. Efectuînd controlul mijlocului de transport colaboratorii vamali au avut suspiciuni referitor la carcasa semiremorcii, aplicînd metoda de reverificare prin controlul nedestructiv cu rapiscanul X – RAY. Pe ecranul monitorului a apărut o construcţie adăugătoare la remorca prezentată controlului vamal, care nu este altceva decît un ascunziş sub formă de rezervor, care era împlut cu 250 litri de motorină.

Acţiunile conducătorilor auto implicaţi în aceste trei încălcări ale legislaţiei vamale urmează a fi calificate conform art. 287.p.10 Cod Contravenţional „Trecerea mărfurilor şi obiectelor peste frontiera vamală cu folosirea ascunzişurilor (loc special amenajat pentru tăinuirea bunurilor de controlul vamal” şi „Introducerea pe teritoriul vamal a mărfurilor şi obiectelor fără a fi declarate organului vamal”. Sancţiunile vor fi pe măsură, persoanele vinovate riscînd amendă în valoare de 75 u.c. cu confiscarea mărfii transportate fraudulos-
Sursa: customs.gov.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *