Activistul Anatol Mătăsaru, amendat pentru o construcţie neautorizată

Anatol Mătăsaru revine în atenţia presei, însă, nu în postură de apărător a libertăţii de exprimare. Activistul a început construcţia unui atelier de creaţie, pe un bloc cu nouă etaje din sectorul Telecentru, în lipsa autorizaţiei. Inspectorii au stopat lucrările şi i-au aplicat o amendă în valoare de trei mii de lei.

Gestionarul blocului spune că Anatol Mătăsaru a început lucrările în mod abuziv. Acesta, însă, acuză Primăria că evită, deja de patru ani, să îi elibereze permisiune de arendă a acoperişului.

„Recunosc că este un pic de abuz, dar nu aveam încotro. Totul se întâmplă din cauza funcţionarilor Primăriei, ei întind câte 4-5 ani examinarea unei cereri. Eu nu ştiu ce aşteaptă, să mă duc cu torba cu bani”, a menţionat Mătăsaru.

O construcţie pe un bloc cu nouă etaje este exclusă, susţine arhitectul preturii Centru.

„Dacă dumnealui ar fi aşteptat un răspuns de la Primărie sau dacă s-ar fi adresat după un răspuns la Direcţia Arhitectură ar fi primit cu siguranţă un refuz categoric. Pentru aşa ceva trebuia să fie numaidecât o autorizaţie de construcţie”, a declarat Anatolie Pricop arhitect la Pretura sectorului Centru.

Potrivit gestionarului blocului, pentru realizarea construcţiei, mai este nevoie şi de semnătura tuturor locatarilor.

„Până ce nu sunt toate actele în regulă cum cere legislaţia, nimeni nu poate să facă nimic abuziv. Se permite conform legilsaţie, dacă eşti locatar a blocului respectiv, dacă nu eşti locatar nimeni nu îi va da nici o permisiune”, a explicat şeful MGFL, Valentin Bârzoi.

În urmă cu o săptămână locatarii au sesizat poliţia. Ca urmare, Anatol Mătăsaru s-a ales cu un proces verbal şi o interdicţie pentru construcţie. Acesta a afirmat că se va conforma deciziei autorităţilor.

„Riscă o amendă de la 2 la 3 mii de lei conform codului de judecată plus refacerea la starea iniţială a acoperişului cum a fost”, a precizat Sergiu Bazic specialist principal la Inspecţia în construcţii

Potrivit Inspecţiei de stat în Construcţii, Mătăsaru ar mai avea două construcţii neautorizate. Acesta este activitst şi apărător al dreptului la libera exprimare.
Sursa: publika.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *