O cauză penală pe cazul eliberării ilegale a biletelor balneo-sanatoriale din Drochia

Angajaţii Direcţiei Investigare a Fraudelor au documentat pe parcursul anului curent activitatea ilegală a unor persoane publice din cadrul Direcţiei generale asistenţă socială şi protecţia familiei din cadrul Consiliului raional Drochia.

În cadrul urmăririi penale s-a constatat că, în perioada anilor 2007-2010, factori de decizie din cadrul Secţiilor asistenţă socială şi protecţia familiei şi Caselor teritoriale de asigurări sociale, au eliberat ilegal 128 bilete balneo-sanatoriale la Centrele de reabilitare din Ucraina, destinate iniţial invalizilor de gradul I, II, III și pensionarilor.

Oamenii legii au constatat că în perioada de referinţă, persoane cu funcţii de răspundere din cadrul instituţiilor publice indicate, folosind situaţia de serviciu în interese personale, au înscris în documente oficiale date false, contrafăcând un şir de cereri şi alte acte conexe, privind acordarea biletelor sanatoriale.

Astfel, în urma măsurilor operative de investigație, au fost stabilite 64 persoane, locuitori ai mun. Chișinău, mun. Bălți și din diferite raioane ale republicii ( Rîșcani, Glodeni, Fălești, Sîngerei, Criuleni, Ungheni, Vulcănești) care nu fac parte din categoria persoanelor indicate în Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr. 372 din 06.05.2010 ”Pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de evidenţă şi distribuire a biletelor de reabilitare/recuperare, acordate persoanelor în vîrstă şi celor cu disabilităţi”, au declarat că au procurat aceste bilete de la persoane necunoscute în preajma pieței comerciale Nord din mun. Bălți. Pentru un bilet de tratament aceste persoane au achitat de la 2.000 până la 3.000 de lei.

Potrivit informaţiei prezentate de către Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei s-a stabilit că, în conformitate cu Ordinele Ministerului din anii 2007, 2008, 2009 şi 2010 privind aprobarea preţului mediu a unui bilet de reabilitare/recuperare în Centrul de reabilitare a invalizilor şi pensionarilor din Republica Moldova „Victoria”, acesta a constituit: în anul 2007 – 3729 lei, în anul 2008 – 4293 lei, în anul 2009 – 5405 lei şi în anul 2010 – 4577 lei.

La fel au fost stabilite şi audiate persoanele care se află la evidenţă oficială la CTAS Drochia ca pensionari pe vîrstă sau invalizi de gradul I şi II, pe numele cărora au fost eliberate bilete de tratament, dar care au declarat că nu au beneficiat de careva bilete de reabilitare la CRIP „Victoria” din or. Sergheevka.

Alte persoane, cu viză de reşedinţă în raionul Drochia, care nu fac parte din categoria persoanelor indicate în actele normative nominalizate, au declarat că, au obţinut gratis sau contra plată biletele de reabilitare, în dependență de relaţiile de prietenie cu persoana responsabilă de acordarea acestor servicii.
Prin aceste acțiuni ilegale, bugetului statului i-a fost adus un prejudiciu în mărime de 552.882 lei.

Pe cazul dat a fost intentat un dosar penal în baza art. 327 al. 1 CP al RM “Abuzul de putere sau abuzul de serviciu” și 332 al.1 CP al RM „Falsul în acte publice” .

Sursa: mai.md

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *