Doi cetățeni moldoveni au fost documentaţi de poliţie pentru că ofereau ilegal servicii de perfectare a cazierului judiciar străin.

Doi cetățeni moldoveni au fost documentaţi de poliţie pentru că ofereau ilegal servicii de perfectare a cazierului judiciar străin.Suspecții își găseau potențialii «clienți» prin intermediul unui site de publicitate din Moldova sau chiar îi «vînau» în zona adiacentă a consulatului unei țări europene, amplasat în municipiul Chișinău.
În baza unei informații operative, ofițerii Direcției investigare a fraudelor a Departamentului Poliție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne documenteaza activitatea infracțională a unui grup de persoane, specializate în perfectarea ilegală a unor acte străine. La moment, doi dintre bănuiți, o tânără de 24 de ani și un tânăr de 25 de ani, au fost documentați în momentul în care au eliberat un cazier la două persoane sub acoperire. Suspecta a fost cea care a primit comanda și a perfectat actul, iar suspectul l-a transmis persoanei sub acoperire.
Metoda de acționare consta în următoarele: după ce erau găsiți solicitanți, în baza procurelor obținute de la ei, suspecții se deplasau în țara respectivă, unde obțineau actul. Pentru un asemenea serviciu, clienții achitau de la 150 pînă la 200 de lei.
Ca rezultat al unui plan de acțiuni bine pus la punct, oamenii legii l-au verificat pe unul ditre suspecți în biroul de serviciu, tocmai după ce acesta încheiase afacerea cu un solicitant de cazier. Somați de poliție să prezinte autorizația care ar permite desfășurarea acestui gen de activitate (prestarea serviciilor de curier), ambii suspecți nu au putut oferi niciun răspuns.
Actualmente, acțiunile forțelor de ordine continuă în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor, precum și identificării altor persoane implicate în asemenea activități ilicite.
Bănuiților le-a fost întocmit câte un proces verbal în baza indicilor prevăzuți de art. 263, Cod Contravențional, care a fost remis spre examinare și luarea deciziei, organelor de control financiar și fiscal ale Ministerului Finanțelor, conform prevederilor art. 402 Cod Contravențional. Potrivit legislației, persoanele culpabile de Desfăşurarea ilegală a activităţii de întreprinzător, riscă amendă de până la 2000 de lei.

Sursa:MAI.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *