Au avut de suferit din cauza părinților neatenți

Timp de o săptămână, trei copii de un an au fost internaţi în spital, după ce au căzut în vase cu apă fierbinte lăsate pe podea

„Eşti o căscată! Asemenea mame nu trebuie să nască copii! Mi-ai făcut fiul invalid!” – aceste învinuiri distrugătoare le-a auzit Angela la adresa ei după ce fiul ei de un an şi patru luni a căzut într-un lighean cu apă fierbinte. Cel care o învinuieşte este chiar tatăl copilului care, în momentul tragediei, era pe ospețe la nişte vecini din mahala, la un pahar de vorbă.

Deşi l-a rugat pe soţ să aibă grijă de copil ca să se poată ocupa ea de treburile de pe lângă casă, soţul Angelei a ales să se spele de responsabilităţile părinteşti şi să meargă la un vecin din mahala. Pentru a nu-şi lăsa copilul fără supraveghere, femeia a luat copilul cu ea în bucătărie. „Ionuţ a observat că torn apa fierbinte din ceaun în ligheanul care era pe podea. Tare îi mai place apa şi a fugit spre mine. I-am spus să se dea la o parte, însă el a făcut câţiva paşi în urmă şi… a căzut în lighean. În acel moment turnam în ceaun apă din căldare, nu mă uitam spre el…”, îşi aminteşte cu durere Angela.

Femeia a telefonat la urgenţă şi apoi l-a sunat pe soţ. „Când a văzut că băiatul plânge fără încetare şi e tare opărit, a început să strige la mine. Mai apoi, m-au sunat şi rudele lui şi m-au făcut în tot felul”, povesteşte mama printre lacrimi. Ionuţ a fost adus de urgenţă la spital. Medicii susţin că, dacă mama nu i-ar fi acordat corect primul ajutor, starea băieţelului ar fi putut fi şi mai gravă. „I-am turnat apă rece peste arsuri. Ştiu că alte metode sunt categoric interzise. Copilul vecinilor mei s-a fript la plită, ei i-au pus ulei pe răni şi i-au făcut şi mai rău”.

„Dacă soţul m-ar fi ascultat…”

Angela spune că nu încearcă să se justifice pentru că este şi ea responsabilă de ce s-a întâmplat, însă, dacă soţul ei ar fi ascultat-o şi ar fi rămas acasă ca să supravegheze copilul, nu s-ar fi întâmplat nimic. „Ambii suntem vinovaţi. Copiii mici sunt foarte energici. E de ajuns să-ţi întorci privirea pentru câteva clipe şi copilul poate cădea jos, se poate opări, înghiţi ceva etc. De când suntem în spital, am auzit tot felul de istorii tragice unde au avut de suferit copilaşii. Mai în toate cazurile, mamele sunt acuzate că nu au fost atente. Dar unde erau taţii în acele clipe? Ori stăteau în faţa televizorului, ori, ca soţul meu… erau la un pahar de vorbă. Bărbaţii îşi găsesc tot felul de ocupaţii, numai să nu stea cu copiii mici”, spune revoltată Angela.

O înspăimântă doar gândul că, în scurt timp, va trebui să revină acasă împreună cu fiul ei. „Ştiu că lumea o să mă privească cu răutate”, consideră Angela.

Acuzată de tot satul

Pentru Tatiana, o tânără mămică dintr-un sat din raionul Anenii Noi, câteva clipe de neatenţie s-au soldat cu o tragedie pe care nu şi-o poate ierta. „Nu am observat cum a intrat Dorin în bucătărie. Apoi am auzit un strigăt. Băiatul meu a răsturnat peste el căldarea cu apă fierbinte care era lângă aragaz”, povesteşte îndurerată mama. Micuţul a decedat la spital la doar doi anişori. Tatianei i-a fost foarte greu să treacă peste această tragedie, iar gurile rele au făcut-o să sufere şi mai mult. Adesea, auzea critici la adresa ei, în special mulţi o întrebau: „Ce fel de mamă eşti dacă nu ai putut să ai grijă de unicul tău copil?”.

De la tragedie au trecut mai bine de trei ani. Astăzi, Tatiana educă o fetiţă care începe să facă primii paşi. „Nu o las pe fetiţa mea fără supraveghere nici o clipă. Dacă am ceva de făcut, îl rog pe soţ sau pe părinţi să aibă grijă de ea”, spune femeia. Această lecţie însă i-a costat pe părinţi viaţa fiului drag.

Nu avem o lege care să pedepsească părinţii

Categorici în privinţa părinţilor care nu ştiu cum să le asigure copiilor mici o casă fără pericole sunt şi medicii care luptă în fiecare zi pentru viaţa copiilor accidentaţi în condiţii casnice. „Le spun părinţilor că în SUA sunt legi care pedepsesc părinţii (pe ambii) din neatenţia cărora copiii rămân mutilaţi şi invalizi pentru toată viaţa. La noi, însă, nu există aşa legi. Eu îi atenţionez că e vina lor şi ei reacţionează dureros”, menţionează Gheorghe Vicol, şeful Secţiei Arsuri a Spitalului Republican pentru Copii „Emilian Coţaga”.

În timp ce părinţii, ai căror copii s-au accidentat acasă, încearcă să se justifice că „i se poate întâmpla oricui”, doctorii spun că astfel de tragedii nu se întâmplă în familiile în care părinţii precauţi iau toate măsurile de prevenire a accidentelor şi adaptează casa la necesităţile micuţilor, eliminând pericolele. Principalele metode de prevenire a accidentelor rămân a fi supravegherea constantă a copilului, care merge mână în mână cu transformarea casei într-un mediu sigur pentru copil (identificarea şi înlăturarea pericolelor din locuinţă şi curte).

„Responsabili pentru îngrijirea şi supravegherea copilului sunt ambii părinţi”, acesta este mesajul-cheie pe care a dorit să-l transmită doctorul Gheorghe Vicol.

În fiecare zi pot fi salvaţi de la moarte cel puţin 1000 de copii de pe glob, dacă părinţii i-ar supraveghea mai atent.

Test pentru tătici şi mămici

Dacă aveţi un copil cu vârsta de până în cinci ani, verificaţi dacă aveţi obiceiuri periculoase, care pot pune în primejdie viaţa copilului Dvs.:

· Lăsaţi cana cu ceai sau cafea la marginea mesei?
· Gătiţi sau călcaţi cu copilul mic în braţe?
· Lăsaţi fereastra deschisă, când copilul e singur în casă?
Lăsaţi copilul lângă ligheanul/cada cu apă, când sună telefonul sau vă strigă un vecin sau un alt copil?
· Când spălaţi rufe, ieşiţi afară să întindeţi rufele la uscat, în timp ce copilul rămâne pentru câteva minute singur în casă?
· Aveţi fântână neacoperită în curte?
· Lăsaţi copilul mic singur pe cuptorul lipit de plită (când plita e încinsă) /Când luaţi cratiţele cu borş sau apă fierbinte de pe plită şi le puneţi jos, pe podea?
· Permiteţi copilului mic să se joace „în faţa porţii”?
· Obişnuiţi să „trageţi o fugă” până la magazin, în vecini, lăsând copilul mic „pentru câteva minute” singur în casă/curte?
· Aveţi obiceiul de a lăsa pe masă sau noptiere medicamentele pe care le folosiţi zilnic (de tensiune, inimă etc.)?
· Substanţele de înălbire a rufelor, detergenţii, alte substanţe de curăţat stau la podea, în camera de baie?
· Călătoriţi în maşină cu copilul în braţe, pe scaunul din faţă?

Felicităm părinţii care au răspuns „nu” la aceste întrebări. Aceasta înseamnă că ei au luat măsurile necesare pentru a preveni accidentarea copilului mic acasă. Într-o casă fără pericole, copilul este în siguranţă!

 

Sursa: Jurnal.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *