Noi detalii în dosarul demolării monumentului de arhitectură de pe strada Şciusev 52

Reprezentanţii Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor dezvăluie noi detalii în dosarul despre demolarea monumentului de arhitectură de pe strada Şciusev 52. Ei susţin că judecătoria a permis construcţia, în locul acestuia, a unui edificiu modern pentru că juristul Primăriei Capitalei nu a prezentat actele privind anularea deciziei de demolare. Dorin Chirtoacă precizează, însă, că Primăria nu a anulat hotărârea de demolare.

Scandalul legat de monumentul arhitectural din strada Şciusev 52 din Capitală a izbucnit anul trecut. Funcţionarii Direcţiei Cultură a Capitalei au permis demolarea edificiului.

„Orice se construieşte, se reconstruieşe, se restaurează în centrul istoric al oraşului Chişinău se face cu avizul Consiliului Naţional de Experţi. Funcţionarul public, unilateral, din propria voinţă, nu avea dreptul să semneze acest lucru”, a declarat Ion Ştefăniţă, şef al Agenţiei de Restaurare a Monumentelor.

Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor s-a adresat în instanţă, iar Curtea Supremă de Justiţie a decis în favoarea Primăriei Capitalei. Reprezentanţii Agenţiei susţin că în dosar au apărut circumstanţe noi.

„Primăria a emis ordinul de anulare a propriilor semnături şi ştampile, prin şefa Ana Lucia Culeva, dumneaei a făcut acest lucru. În instanţa de judecată a venit reprezentantul Primăriei, care este şi jurist şi care a ascuns acest fapt şi nu a prezentat instanţei acest ordin”, a precizat Violeta Gaşiştoi, avocat.

Primarul Dorin Chirtoacă susţine contrariul. „Ca urmare a acestor plângeri au fost retrase semnăturile de pe actele iniţiale. După verificări suplimentare s-a ajuns la concluzia că, de fapt, pretenţiile erau neîntemeiate, motiv pentru care s-a mers înainte şi s-au eliberat actele în continuare pentru reconstrucţia imobilului”, a explicat edilul Capitalei.

Curtea Supremă de Justiţie urmează să reexamineze acest dosar în baza unor probe noi. Prima şedinţă de judecată va avea loc pe 21 noiembrie

Sursa: publika.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *