Moldoveanul reținut la Moscova, este suspectat că l-ar fi împușcat pe bancherul rus Gorbunțov

Moldoveanul reţinut ieri la Moscova este cel care acum un an l-ar fi împușcat pe bancherul rus, Gherman Gorbunțov, la Londra. Potrivit presei române, camerele de supraveghere montate într-un cartier de lux din Londra au surprins momentul în care Vitalie Proca trage mai multe focuri în Gorbunţov, controversat om de afaceri, care a controlat şi banca moldovenească Universalbank, aflată acum în proces de faliment.
În imaginile de care a făcut rost postul TV Antena 3 se vede cum Gherman Gorbunţov intră într-o clădire, iar în câteva secunde în spatele lui apare un tânăr, care trage şase focuri de armă în victimă. Imediat după aceasta agresorul, care se presupune a fi Vitalie Proca, o ia la fugă. Ulterior, poliţia din Marea Britanie l-a identificat şi l-a dat în urmărire internaţională pe atacator. Vitalie Proca apare şi în imaginile de pe camera de supraveghere din metroul londonez.
Gherman Gorbunţov a supravieţuit miraculos atunci. După ce şi-a revenit din comă, acesta a dat şi depoziţii poliţiei, menţionând că are câteva suspiciuni, dar numele presupuşilor inamici nu au fost făcute publice.
Gorbunţov a fost proprietar al mai multor bănci din Rusia, fiind acuzat de spălare de bani, iar în Moldova a deţinut 80 la sută din acţiunile Universalbank. Acum Gorbunţov este dat în căutare generală, inclusiv de autorităţile moldoveneşti.
Presa română mai scrie că ultima tentativă de omor Proca a comis-o la Bucureşti, la sfârșitul anului trecut, când acesta a tras dintr-un Kalaşnikov şi dintr-un pistol Makarov în direcţia unui om de afaceri. Potrivit poliţiei române, Vitalie Proca ar fi acţionat la comandă, fapt confirmat de caracterul crimei. Imediat după ce a tras zece focuri, bărbatul a aruncat armele.
Poliţia examinează şi versiunea potrivit căreia Vitalie Proca a greşit victima. Şi în acest caz, victima a supravieţuit prin minune.
Vitalie Proca a săvârşit primele crime în Republica Moldova. La doar 18 ani, acesta, înarmat cu ţevi de metal şi ajutat de doi complici, a pătruns în căteva gospodării din Criuleni şi a omorât în bătaie două femei.
Moldoveanul a fost reţinut ieri, la Moscova, iar pentru a pune mâna pe el au conlucrat poliţişti din patru state: România, Federaţia Rusă, Marea Britanie şi Republica Moldova.
Surse din cadrul Ministerului de Interne susţin că Proca ar avea legături cu aşa numitul „hoţ în lege” Vladimir Moscalciuc, alias Makena.

Sursa: Jurnal.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *