Statul obligat să plătească peste 20 de mii de euro unui fost pușcăriaș

Peste 20 de mii de euro din Bugetul de stat vor fi plătiţi unui fost puşcăriaş, care a fost bătut şi abandonat în frig de poliţişti. Suma a fost dictată de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, drept despăgubire pentru că instituţiile de stat al Moldovei i-au încălcat drepturile.

Totul a început în 2005, când reclamantul executa o pedeapsă într-un penitenciar de tip deschis şi nu s-a întors la închisoare. Când a fost găsit şi adus la puşcărie, el a pretins că a fost bătut de un grup de ofiţeri de poliţie, care l-au abandonat în stare inconştientă pe marginea unui pod, la o temperatură de sub zero grade. În cele din urmă, bărbatul a suferit degerături severe, fiindu-i amputate opt degete.

Ulterior, mama reclamantului a depus plângere la procuratură, fiind intentată urmărirea penală, care încă nu a fost finalizată.

Reclamantul s-a plâns Curţii de la Strasbourg că i-a fost încălcat dreptul la viaţă şi a fost torturat. De asemenea, reclamantul s-a plâns că i-a fost încălcat dreptul la un recurs efectiv. Judecătorii europeni au constatat că i-au fost încălcate aceste drepturi din Convenţia Europeană şi au conchis că investigaţia privind maltratarea sa nu a fost adecvată.

Republica Moldova se numără printre statele europene cu cele mai multe condamnări la CEDO pe cap de locuitor. Anul trecut, Moldova a fost obligată să achite despăgubiri de peste 800.000 de euro.

Sursa: Publika.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *