Mai mulți inspectori din cadrul FISC, implicați în acte de corupție. Luau mită mii de euro

Mai multe firme au fost scutite de controalele fiscale sau scăpau basma curată dăcă încălcau legislaţia. Asta pentru că cei ar fi trebuit să îi sancţioneze le treceau cu vederea totul, iar în schimb încasau sume frumoase de bani. Astfel, factori de decizie din cardul FISC estorcau lunar între 5.000 şi 10.000 de euro de la anumite firme, iar la tăinuirea acestor ilegalităţi sunt implicaţi şi ofiţeri ai Centrului Anticorupţie. Explicaţiile au venit din partea şeful Direcţiei urmărire penală a CNA, Bogdan Zumbreanu, după ce, astăzi, au fost demarate un şir de percheziţii.

„În septembrie 2012 au demarat investigaţiile în acest dosar. Iniţial s-a spus că factori de decizie din FISC estorcau bani: 5-10.000 euro lunar, pentru a fi scăpaţi anumiţi agenţi de controale fiscale sau încălcările de la aceştia nu erau înregistrate. S-a depistat că un funcţionar de rang foarte înalt, folosindu-se de ex-colaboratori ai CNA, a intervenit în viaţa privată a unui angajat. Au fost interceptate convorbirile telefonice ale acestuia, iar în acest caz au fost implicaţi şi doi actuali ofiţeri ai CNA. Acum Procuratura Anticorupţie îi anchetează”, a declarat Bogdan Zumbreanu.

De asemenea, şeful Direcţiei urmărire penală a CNA a menţionat că în biroul şefului FISC a fost găsit un suport electronic, care conţinea aceste interceptări telefonice.

“În biroul domnului Vicol a fost găsit acest flash cu înregistrarea. Pentru 100 de euro pe zi telfoanele erau ascultate. S-au întreprins măsuri speciale de investigaţii. S-au stabilit şi cazuri de corupere pasivă de inspectori fiscali. Până la sfârşitul acestei zilei vor fi luate deciziile referitor la câteva reţineri.

În această dimineaţă, reprezentanţii Procuraturii Generale şi ai Centrului Naţional Anticorupţie au descins la Serviciul Inspectoratului Fiscal de Stat şi la Guvern, unde au fost efectuate percheziţii, în cadrul unui dosar penal pentru acte de corupţie.

Sursa: Publika.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *