Urmărire ca în filme pe străzile din capitală

În noaptea de 19 spre 20 martie 2013, un echipaj al Inspectoratului naţional de patrulare a somat stoparea regulamentară a unui automobil de model ROVER 75 ce se deplasa cu viteză sporită pe strada I. Gagarin din Capitală. Şoferul a ignorat cerinţele legale ale agentului de circulaţie şi accelerând viteza, şi-a continuat deplasarea pe străzile: Ismail, Calea Basarabiei, Grădina Botanică, şi Lunca Bîcului.

În timpul urmăririi vitezomanului, echipajul de patrulare, prin intermediul staţia radio a solicitat ajutorul altor echipe mobile implicate în patrularea Chişinăului nocturn. Urmărirea a continuat aproximativ două ore având o „cursă” de lungă durată prin mai multe localităţi ale ţării, depăşind distanţa de 200 km. Dat fiind riscul de a implica şi alţi participanţi la trafic în cursa respectivă, fapt care ar fi dus la survenirea unor accidente rutiere, poliţiştii au abandonat urmărirea.

Drept urmare a măsurilor operative de investigaţie întreprinse de către Serviciul investigarea accidentelor rutiere, conducătorul auto a fost identificat şi sesizat să se prezinte la poliţie.

Şoferul s-a dovedit a fi un tânăr de 26 de ani din Călăraşi. Pe numele acestuia a fost întocmit un proces verbal contravenţional în baza prevederilor mai multor articole ale Codului Contravenţional al RM:
– art. 240 al. 2) „neglijarea de către conducătorul de vehicul a semnalului de interzicere al semaforului sau a gestului de interzicere al agentului de circulaţie”, sacţionîndu-l cu amendă de 25 unităţi convenţionale cu aplicarea a 2 puncte de penalizare;
– art. 241 al. 1) „neîndeplinirea de către conducătorul de vehicul a indicaţiei legale dată de agentul de circulaţie de a opri vehiculul”, sacţionîndu-l cu amendă de 45 unităţi convenţionale cu aplicarea a 4 puncte de penalizare;
– art. 241 al. 2) „neacordarea priorităţii de trecere vehiculului cu farurile de semnalizare avînd lumina albastră sau roşie şi cu dispozitivele de semnalizare sonoră specială în funcţiune (vehicul cu regim prioritar de circulaţie)”, sacţionîndu-l cu amendă de 30 unităţi convenţionale cu aplicarea a 4 puncte de penalizare;
– art. 244 „încălcarea dispoziţiilor din Regulamentul circulaţiei rutiere, care a generat  pericolul unui accident de circulaţie” sacţionîndu-l cu amendă de 50 unităţi convenţionale  cu aplicarea a 4 puncte de penalizare.

În rezultatul încălcărilor comise vitezomanul a acumulat 14 puncte de penalizare la care s-au mai adăugat 4 puncte aplicate anterior. Conform prevederilor legislaţiei în vigoare, dacă aplicarea sancţiunii condiţionează acumularea a 15 puncte de penalizare, agentul constatator remite cauza contravenţională spre examinare în instanţa de judecată competentă, care, odată cu sancţiunea principală şi cu aplicarea punctelor de penalizare, aplică privarea de dreptul special de a conduce vehicule pe un termen de la 6 la 12 luni, ca sancţiune complementară.

Sursa: Publika.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *