Ameninţă cu nesupunere civică

Întreg sistemul de conducere din Republica Moldova, dar mai ales organele de drept, în frunte cu procuratura, sunt putrede din cauza corupţiei. Declaraţiile aparţin conducerii Asociaţiei pentru Protecţia Drepturilor Civile „Adjuta Cives”. Vicepreşedintele organizaţiei, Alexandru Procop, aduce drept exemplu de hărţuire şi acţiune la comandă propria-i reţinere. Activiştii vin şi cu un ultimatum. Ameninţă cu nesupunere civică totală în cazul în care puterea nu-şi va lua mâinile de pe justiţie.
Reprezentanţii asociaţiei declară că persoanele angajate să facă justiţie execută, de fapt, comenzi politice, încă de pe vremea guvernării comuniste, chiar dacă unele dintre ele sunt cercetate penal. Activiştii au dat mai multe exemple şi au prezentat probe care demonstrează că procurorii utilizează şabloane pentru a falsifica dosare.
Mai mult, activiştii susţin că procurorii au inventat şi un limbaj codificat, astfel încât funcţionarii care preiau anumite cazuri să înţeleagă că examinează un dosar la comandă. De exemplu, în loc să specifice articole concrete din lege, în care se încadrează petiţiile pe care le primesc, utilizează expresii precum „pretinsele sau presupusele infracţiuni”.
Organizaţia neguvernamentală ameninţă autorităţile cu nesupunere civică.
Solicitată de Jurnal TV, şefa Serviciului de presă al procuraturii, Maria Vieru, a respins acuzaţiile privind supunerea politică a instituţiei.

Sursa: Jurnaltv.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *