Transplantul de ţesuturi nu va mai fi o problemă pentru cetăţenii moldoveni, prima bancă de ţesuturi umane, lansată la Chişinău

Transplantul de ţesuturi nu va mai fi o problemă pentru cetăţenii moldoveni, iar asta pentru că astăzi, 28 martie, a fost deschisă prima Bancă de Ţesuturi Umane din R. Moldova.

Banca de Ţesuturi Umane se află la Spitalul Clinic Traumatologie şi Ortopedie  din Chișinău. Iar grație transplantului de țesuturi umane, pacienții vor putea beneficia gratuit de transplant de oase, fascii sau ligamente. Țesuturile vor fi prelevate de la persoanele aflate în moarte clinică, dar numai cu acordul scris al rudelor.
Potrivit unui comunicat de presă al CNAM, Banca de Ţesuturi Umane dispune de încăperi în conformitate cu cerinţele sanitare pentru astfel de instituţii, având la dispoziţie un filtru de trecere, recepţie, sală de lucru, sala curată, depozitariu şi o sală de distribuire şi este dotată cu echipamentul de bază care permite procesarea, stocarea şi distribuirea grefelor de cornee, os, tendoane şi cap de os femural.
Proiectul este finanţat de către Guvernul Republicii Moldova din fondul de dezvoltare şi modernizare al CNAM şi realizat de către  Ministerului Sănătăţii în parteneriat cu şi Agenţia de Transplant.
Pentru acest proiect au fost alocate circa trei milioane de lei.

Sursa: TRM.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *