Noi tensiuni în regiunea de securitate de la Nistru

Structurile de forţă din regiunea transnistreană tensionează situaţia în zona de responsabilitate a forţelor mixte de menţinere a păcii. Constatarea aparţine delegaţiei Moldovei în Comisia Unificată de Control. Aplicarea forței fizice asupra polițiștilor și instalarea mai multor posturi de control de către structurile de forță ale Tiraspolului, au constituit doar unele încălcări comise de organelor de forţă a regiunii, ce ignorează regulile de interacţiune, precum și normele de colaborare. Potrivit serviciului de presă al Biroul pentru reintegrare, pe data de 21 martie, în apropiere de localitatea Varniţa a fost instituit un nou post de control de către structurile de forţă a Transnistriei fără informarea Comandamentului Militar Unificat. Situaţia de conflict a fost soluţionată doar după implicarea Co-preşedinţilor CUC din partea Republicii Moldova şi Transnistriei.
Evenimentele s-au repetat pe data de 22 martie, un nou post de miliţie fiind depistat în regiunea magazinului „KVINT”.
Structurile de forţă transnistrene au organizat pe data de 23 martie o provocare extrem de periculoasă. Astfel, la postul de poliţie Nr.717 (drumul Bender-Varniţa) în cadrul verificării echipajului automobilului de serviciu a miliţiei de apartenenţă la Grupul comun operativ de anchetă, mai bine de 10 colaboratori militari a structurilor de forţă de la Tiraspol au aplicat forţa fizică şi au imobilizat reprezentanţii poliţiei, lipsindu-i, astfel, de posibilitatea de a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu. În coraportul de forţă neproporţional, colaboratorii poliţiei au suferit vătămări corporale, unul fiind spitalizat.
„În contextul celor expuse, este rezonabilă întrebarea – ce trebuie să se întâmple suplimentar pentru a asigura faptul că mecanismul de pacificare va începe să îşi îndeplinească pe deplin obligaţiile sale? Menţionăm că nu sunt respectate cerinţele elementare de informare a Comandamentului Militar Unificat şi Comisiei Unificate de Control privind evoluţiile şi incidentele, precum şi documentarea acestora”, se spune în comunicat.

Sursa: Unimedia.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *