SUA poziţionează un distrugător în apropierea coastelor Coreei de Sud

Pentru a sublinia susținerea sa Coreei de Sud în fața amenințărilor cu război ale Phenianului, Statele Unite au plasat în apropierea coastelor sud-coreene un distrugător în stare să intercepteze rachetele inamice, anunță Washingtonul.
USS Fitzgerald, care tocmai a participat la manevre militare, a fost trimis în sud-vestul peninsulei în loc să se întoarcă în portul de staţionare din Japonia, a anunţat un oficial american luni, sub acoperirea anonimatului.
Această decizie, o iniţiativă „de prudenţă”, permite oferirea „mai multor opţiuni în materie de apărarea antirachetă dacă acest lucru se va dovedi necesar”, a adăugat sursa citată.
Anterior, Statele Unite au anunţat că au mobilizat avioane de vânătoare invizibile pe radar F-22 în cadrul manevrelor americano-sud-coreene care au loc în prezent ca în fiecare an, dar pe fondul unor tensiuni puternice, de această dată.
Două avioane F-22 Raptor au ajuns duminică în Coreea de Sud pentru a participa la exerciţiile anuale „Foal Eagle”, care ar urma să se încheie la 30 aprilie.
Fortăreţele zburătoare americane B-52 şi bombardierul invizibil pe radar B-2 au efectuat, de asemenea, zboruri de antrenament deasupra Coreei de Sud în ultimele zile, declanşând nemulţumirea regimului de la Phenian.
Ministrul de Externe al Coreei de Sud, Yun Byung-se, urmează să aibă o întâlnire cu secretarul american de Stat John Kerry la Washington, marţi, pentru a discuta despre tensiunile care s-au intensificat în peninsulă.
Kerry va merge, de asemenea, în Asia săptămâna viitoare, în special în Coreea de Sud.
Casa Albă a declarat luni că „retorica belicoasă” a Phenianului nu este însoţită de nicio acţiune militar, „nici de o mobilizare la scară mare, nici de poziţionarea forţelor”.
Analiştii subliniază că ultimul val de ameninţări nord-coreene, deşi foarte vehemente, subliniază că Phenianul nu va reacţiona decât în caz de atac militar comis de Seul sau Washington.
Cum un atac militar american sau sud-coreean este puţin probabil, liderul nord-coreean Kim Jong-un dispune de o portiţă de ieşire onorabilă, apreciază Stephen Haggard, expert în Coreea de Nord la Institutul Peterson din Washington.
Kim poate să se laude cu faptul că ameninţările sale şi inspecţiile efectuate în rândul trupelor „au fost încununate de succes deoarece nu a fost niciun atac, deşi oricum acesta nu ar fi avut loc”, declară analistul. „Regimul poate, prin urmare, să se prevaleze de succes şi să se retragă uşor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *