Statistica dosarelor „7 aprilie 2009”

În urma evenimentelor din 7 aprilie 2009, 14 poliţişti au fost condamnaţi, iar 20 achitaţi. Datele au fost prezentate de către Procuratura Generală, la patru ani de la evenimentele din 7 aprilie.

Datele Procuraturii arată că în cazul unui polițist, procesul penal a fost încetat cu tragerea la raspundere contravențională.
Procuratura susține că, din numărul total al plângerilor, au fost pornite 42 de cauze penale privind tortura, iar altele 19 privind excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu.
Procurorii au solicitat şi ca urmare au fost suspendaţi provizoriu din funcţie 14 colaboratori ai MAI, iar la moment această măsură procesuală de constrângere a rămas a fi aplicată în privinţa a 9 inculpaţi, deoarece la contestarea aplicării acesteia instanţele de judecată au satisfăcut plângerile a 5 învinuiţi.
În rezultatul instrumentării cauzelor penale în privinţa persoanelor care au participat activ la dezordini în masă, însoţite de devastarea sediilor edificiilor puterii centrale ale R. Moldova, Procuratura a pornit 102 cauze penale, dintre acestea 31 au fost expediate în judecată, iar urmărirea penală a fost încetată în 68 de cauze penale în privinţa a 178 persoane.

În urma instrumentării dosarelor în ce privește cazurile de infracţiune de dezordine în masă şi jafuri, instanţele de judecată au pronunţat 18 sentinţe în privinţa a 27 persoane, dintre care o persoană a fost achitată, iar în 9 cazuri procesul penal a încetat.

Sursa: Trm.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *