Regimul nord-coreean de la Phenian pregătește cel de-al patrulea test nuclear subteran

Regimul nord-coreean de la Phenian pregătește cel de-al patrulea test nuclear subteran, anunță o sursă guvernamentală sub protecția anonimatului, citată de ziarul sud-coreean JoongAng Ilbo.

Sursa afirmă că, în scurt timp, Coreea de Nord ar putea să efectueze un tir cu o rachetă cu raza de acţiune de peste 3.000 km, în replică la exerciţiile militare comune între Coreea de Sud şi SUA, transmite Agerpres.

Guvernul şi serviciile secrete ale Coreei de Sud ar dispune de date potrivit cărora s-ar fi intensificat activitatea muncitorilor şi transportului la centrul nuclear din nord-estul Coreei de Nord, scrie Reuters.

În prezent, Seulul încearcă să verifice dacă într-adevăr testul ar putea avea loc în zilele următoare sau dacă Phenianul încearcă să distragă atenţia de la alte procese. ”Noi analizăm datele pentru a vedea dacă sunt pregătiri pentru un alt test, sau dacă este vorba de un simplu mijloc de presiune asupra Seulului şi Washingtonului”, anunță aceeași sursă.

Testul nuclear anterior a fost realizat de Coreea de Nord la mijlocul lunii februarie, provocând proteste din partea comunităţii internaţionale.

Recent, Phenianul a anunţat că se află în stare de război cu vecinul din Sud, cu care de altfel nu are un tratat de pace, ci doar un armistiţiu după războiul din Peninsula Coreeană. În decursul ultimelor zile, regimul nord-coreean a instalat pe coasta sa estică două rachete balistice de tipul Musudan, cu rază medie de acţiune, care încă nu au fost testate.

Sursa: Jurnal.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *