Un nou jaf de milioane

Reprezentanţi ai Inspectoratului Fiscal Principal de Stat acuză Curtea Supremă de Justiţie de adoptarea unei decizii ilegale. Aceştia se referă la hotărârea magistraţilor care au dispus rambursarea din bugetul statului a peste şase milioane de lei către agenţia de publicitate „Casa Media”, întreprindere despre care presa scrie că ar aparţine controversatul om de afaceri, Vladimir Plahotniuc. Reprezentanţii autorităţii fiscale susţin că CSJ a examinat dosarul cu încălcarea termenului de prescripţie şi a admis astfel eschivarea firmei de la plata impozitelor.

Inspectoratul Fiscal Principal de Stat a fost obligat să restituie 6,3 milioane de lei sub formă de TVA în contul agenţiei de publicitate „Casa Media”, chiar dacă reprezentanţii instituţiei califică decizia CSJ drept contrară legislaţiei.

Potrivit autorităţii fiscale, timp de aproape trei ani agenţia de publicitate „Casa Media” a mijlocit plasări de publicitate la unele instituţii media, contractate de la agenţi economici străini, în valoare de aproape 32 de milioane de lei. Pentru acest tip de prestaţii, FISC-ul a perceput un impozit în sumă de 6,3 milioane de lei. Ulterior însă reprezentanţii „Casa Media”, despre care se spune că aparţine lui Vladimir Plahotniuc au depus o cerere la FISC privind restituirea TVA-ului, invocând impozitarea zero pentru „prestarea” acestor servicii. Potrivit FISC-ului, însă, din articolul 93 şi 111 din Codul fiscal rezultă că agenţia „Casa Media” este intermediar şi nu a livrat servicii de publicitate, acestea fiind prestate de posturile de televiziune care au asigurat difuzarea publicităţii. Ca rezultat, FISC-ul a respins cererea de restituire a celor 6,3 milioane de lei. Cazul a ajuns la Curtea de Apel, care a acceptat examinarea dosarului deşi termenul legal de 30 de zile, de atacare a deciziei FISC-ului a fost depăşit cu 6 luni. Făcând abstracţie de prevederile legii, Curtea de Apel a dat câştig de cauză agenţiei „Casa Media”. Dosarul a fost examinat de nimeni altul decât judecătorul Victor Pruteanu. Este vorba de un magistrat care a fost învinuit anterior de procuratura Anticorupţie că ar fi luat mită un aparat de aer condiţionat.

Decizia finală a fost emisă de Curtea Supremă de Justiţie, care a dat din nou câştig de cauză agenţiei de publicitate „Casa Media”. Preşedintele completului de judecată care a examinat recursul FISC-ului nu este nimeni altcineva decât controversatul magistrat, Mihai Poalelungi. Despre el, unii deputaţi spun că este fruntaş în lista judecătorilor corupţi, denumită şi lista „Magniţki” din Republica Moldova. Poalelungi este cunoscut pentru legăturile sale cu beneficiari ai unor dosare păguboase pentru bugetul de stat. Amintim aici despre dosarul „Norma” SRL. Pe atunci când ocupa funcţia de judecător la CEDO, Poalelungi a participat la emiterea unei decizii prin care s-a dat câştig de cauză firmei pe motiv că nu ar fi avut parte de un proces echitabil în instanţele de judecată din ţară. Ulterior dosarul a revenit în ţară cu o cerere de despăgubiri de 7,5 milioane de euro. Cauza a ajuns la Oleg Melniciuc, finul de cununie a lui Mihai Poalelungi. Magistratul nu a răspuns la telefon pentru a comenta acuzaţiile. Cea mai recentă decizie, emisă de preşedintele CSJ, Mihai Poalelungi, privind restituirea TVA-ului în mărime de 6,3 milioane de lei în beneficiul agenţiei de publicitate „Casa Media” a stârnit de asemenea nemulţumiri în societate. Presa a titrat că aceasta i-ar aparţine controversatului om de afaceri, Vladimir Plahotniuc, prin intermediul căreia îşi controlează imperiul media din Republica Moldova. Precizăm că, potrivit mass media, el ar deţine cel puţin patru televiziuni – Publika TV, Prime TV, Canal 3, 2 Plus şi patru posturi de radio – Muz FM, Maestro FM, Publika FM şi Megapolis FM.

Sursa:jurnaltv.md

<object width=’350′ height=’200′ id=’dq_vp_embed’><param name=’movie’ value=’http://www.jurnaltv.md/swf/DQJTVPlayerEmbed.swf?7876670′ /><param name=’allowFullScreen’ value=’true’ /><param name=’allowscriptaccess’ value=’always’ /><param name=’bgcolor’ value=’#FFFFFF’ /><param name=’wmode’ value=’transparent’ /><embed id=’dq_vp_embed’ src=’http://www.jurnaltv.md/swf/DQJTVPlayerEmbed.swf?7876670′ type=’application/x-shockwave-flash’ allowscriptaccess=’always’ allowfullscreen=’true’ bgcolor=’#FFFFFF’ wmode=’transparent’ width=’350′ height=’200′ ></embed></object>

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *