Consilier prezidenţial, implicat într-o afacere dubioasă-Mihail Şleahtiţchi

Mihail Şleahtiţchi, consilier pentru cultură, învăţământ şi ştiinţă al preşedintelui R. Moldova, a fondat în anul 2010 o instituţie privată «Universitatea Deschisă – Europedia», care a oferit mai multe servicii contra plată prin intermediul Ministerului Educaţiei, încă pe timpul când Şleahtiţchi deţinea funcţia de ministrul al Educaţiei. Printre fondatorii de la «Europedia» se numără şi un decan de la USM, Vladimir Guţu, decorat anul trecut cu distincţia de stat «Gloria muncii». Decorarea s-a produs la scurt timp după ce Şleahtiţchi a devenit consilierul lui Nicolae Timofti.

Potrivit bazei de date a Registrului de Stat al Organizaţiilor necomerciale din cadrul Ministerului Justiţiei, în anul 2010, Mihail Şleahtiţchi, în calitate de deputat la acea vreme, Vladimir Guţu, decan al Facultăţii de Psihologie din cadrul USM, Alexandru Solcan, profesor şi analist politic, şi Liliana Posţan, formator sindical la Institutul Muncii, au fondat instituţia privată «Universitatea Deschisă – Europedia». Scopul anunţat al instituţiei este «promovarea valorilor democratice şi general-umane prin educaţie şi cercetare». Printre domeniile de activitate se numără şi «Susţinerea reformei administrative şi democratice».

422-sleahtitki2Şi-a autorizat «afacerea» la care era fondator

În ianuarie 2011, Mihail Şleahtiţchi a fost numit în funcţia de ministrul al Educaţiei, iar la 27 iunie 2011, prin Ordinul nr. 573, Mihail Şleahtiţchi autoriza «Universitatea Deschisă – Europedia», la care chiar dânsul este şi fondator. Această instituţie era abilitată cu dreptul de a desfăşura activităţi de avizare a planurilor şi programelor de formare profesională continuă pentru adulţi.

«Prestatorii de servicii în domeniul învăţământului pentru adulţi vor prezenta Ministerului Educaţiei, spre aprobare, planurile şi programele de învăţământ, însoţite de avizul eliberat de «Universitatea Deschisă – Europedia»… Avizarea se va efectua contra plată», se arată în Ordinul semnat de ex-ministrul Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi.

Potrivit unor angajaţi ai Ministerului Educaţiei, prin acest Ordin, Şleahtiţchi a monopolizat activitatea de expertiză şi avizare a planurilor şi programelor de învăţământ. «Prin acest Ordin doar «Europedia» avea dreptul să realizeze expertize şi avize ale planurilor şi programelor de formare profesională la toate instituţiile de învăţământ, inclusiv la cele superioare», ne-a spus Carolina Timco, şefa Secţiei studii post-universitare şi învăţare pe tot parcursul vieţii de la Ministerul Educaţiei.

422-sleahtitki3Şleahtiţchi monopolizează piaţa avizelor în învăţământ

ZdG a intrat în posesia unor documente pe care «Europedia» le-a transmis Ministerului Educaţiei, prin care instituţia privată indică o listă cu taxe pentru fiecare serviciu în parte pe care urma să-l presteze. Pentru avizarea unui plan de învăţământ taxa este de 600 de lei. Avizarea unui manual — 1100 lei, test de evaluare — 400 de lei, Curriculumul unei discipline — 900 de lei, dar şi alte taxe. Documentele trimise către Ministerul Educaţiei au fost semnate de Vladimir Guţu, în calitate de rector la «Universitatea Deschisă — Europedia», şi Mihail Şleahtiţchi, în calitate de ministru al Educaţiei. Interesant este că pe unul dintre Avizele eliberate pentru Planul de învăţământ şi curriculumul pentru formarea profesională în cadrul cursurilor de scurtă durată, semnat de Vladimir Guţu, a fost aplicată apostila Facultăţii de Psihologie a USM.

Vladimir Guţu, decanul Facultăţii de Psihologie a USM, preşedinte al Consiliului Naţional pentru Curriculum şi rector la «Universitatea Deschisă – Europedia», ne-a spus că, anual, la «Europedia» ajung aproximativ 150 mii de lei, din serviciile pe care instituţia privată le prestează. «Activităţile le facem contra plată. De exemplu, suma pentru un curriculum este de 700 de lei. Instituţia putea să ia şi mai mult, pentru că aceste taxe nu sunt reglementate nicăieri. Contează calitatea avizelor. Taxele au fost coodonate cu Ministerul Educaţiei, pe când Şleahtiţchi era ministru. Dar, când făceam avizele, el nu avea timp să le citească la «Europedia», fiind ministru şi având griji mai mari», susţine Guţu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *