Protest pe traseul naţional Chişinău- Hînceşti

Un protest pasnic s-a incheiat cu imbranceli si scandal in padurea de la Sociteni, Ialoveni. Zeci de oameni au blocat un drum national, apoi s-au batut cu oamenii legii, nemultumiti de constructia unei zone de agrement. Satenii spun ca nu vor sa intre in padure cu plata si nici sa accepte taierea copacilor. Agentii economici dau asigurari ca nu vor defrisa nimic si ca au toate actele necesare ca sa inceapa constructia.

 

 

Conflictul a inceput inca in 2010, cand un grup de agenti economici a castigat o licitatie lansata de Moldsilva pentru arendarea a 29 de hectare din padurea de langa Sociteni. Acolo urmeaza sa fie  construita o zona de agrement cu cabane si restaurante.

 

Locuitorii satului spun ca astfel vor fi nevoiti sa plateasca pentru a intra in padure, de aceea, cand au inceput lucrarile de constructie, au venit sa protesteze.  Actiunea care a inceput pasnic a degenerat in altercatii.

 

Cand reprezentantii investitorilor si-au retras automobilele din padure, protestatarii au aplaudat si au chiut de bucurie.

 

Inainte ca sa ajunga in padure, dispersati de politisti, satenii au blocat soseaua timp de jumatate de ora traseul Chisinau-Hancesti.

 

Desi satenii spun ca zona de agrement va distruge padurea, reprezentantii companiilor sustin contrariul.
Pentru a calma spiritele, in fata protestatarilor a venit si directorul agentiei de stat Moldsilva.

 

Protestul a durat in jur de 4 ore. Maine reprezentantii Moldsilva urmeaza sa se intalneasca cu administratia locala de la Sociteni si cu reprezentantii agentilor economici pentru a ajunge la un compromis. Atat manifestantii, cat si companiile care arendeaza terenul s-au atacat unii pe altii in judecata.

Sursa: protv.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *