De la începutul anului, 10 oameni au murit în accidente de muncă

Zece oameni au murit de la începutul anului în urma accidentelor de muncă, printre care şi un minor. Ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, Valentina Buliga, a declarat, la un briefing de presă, că aceste cazuri puteau fi evitate dacă se respectau cerinţele de securitate şi sănătate în câmpul muncii.

Seful Inspecţiei Muncii, Dumitru Stăvilă, a spus 55% dintre accidente s-au produs din vina angajatorului, celelalte – din vina salariatului sau vină comună. „Organele de poliţie vor stabili gradul de vinovăţie a părţilor. În cazul minorului decedat, acesta avea 17 ani şi lucra la negru, nu avea contract de angajare”, a spus Dumitru Stăvilă.
În perioada ianuarie-mai 2013, au fost înregistrate 162 de cazuri de accidentări la locul de muncă, printre care 28 de accidente sunt calificate ca fiind grave. Cele mai frecvente accidente s-au înregistrat în domeniul industriei prelucrătoare şi construcţiilor.
Angajatorul se obligă să le achite angajaţilor accidentați toate cheltuielile de tratament, până la recuperarea capacităţii de muncă. În cazul pierderii acesteia, angajatorul va achită o indemnizaţie unică egală cu un salariu mediu pe ţară din luna precedentă lunii producerii accidentului, înmulţit cu fiecare procent al pierderii capacităţii de muncă. În caz de deces, angajatorul va plăti o îndemnizaţie unică familiei, egală cu salariul mediu anual al decedatului, înmulţit cu anii rămaşi până când ar fi împlinit 62 de ani, dar nu mai puţin de 10 salarii medii anuale.
În cazul în care angajatorul refuză să plătească compensaţiile corespunzătoare, salariatul poate să intenteze un proces de judecată.
În aceeaşi perioadă a anului 2012, au fost înregistrate 158 de accidente de muncă, printre care 4 mortale.
Sursa:tv7.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *