O nouă schemă de spălare a banilor prin firme-fantomă, cu implicarea unui agent economic moldovean

Un agent economic din Moldova este bănuit că ar fi spălat prin firme-fantomă circa 8 milioane de lei. Potrivit oamenilor legii, acesta a importat de peste hotare un lot de mărfuri de larg consum, diminuînd, în acte, valoarea lor reală.

În urma comercializării mărfurilor pe piaţa din Moldova, omul de afaceri a obţinut un surplus de numerar de 7,8 milioane de lei, bani pe care nu i-a reflectat în evidenţa contabilă. Agentul economic este suspectat că a comis evaziune fiscală în proporţii deosebit de mari.

Iar pentru a legaliza surplusul de numerar, banii au fost transferaţi unei firme-fantomă, care, ulterior i-a transferat pe cardurile bancare ale două persoane fizice, sateliţi ai agentului economic.

În urma investigaţiilor efectuate împreună cu omologii din Ucraina, s-a stabilit că suma pentru procurarea mărfii a fost obţinută dintr-un împrumut fictiv, de la un cetăţean din Ucraina, iar pentru a-i conferi legalitate, contractul a fost înregistrat la Banca Naţională.

Pe acest caz au fost iniţiate două cauze penale, pentru spălare de bani şi eschivare de la achitarea plăţilor vamale. Autorităţile ucrainene au demarat o investigaţie paralelă.

Sursa:publika.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *