Criza in Ucraina. Kievul acuza Rusia de implicare in masacrul din februarie, Moscova riposteaza cu arma energetica

Noile autoritati ucrainene au acuzat serviciile secrete ruse ca ar fi fost implicate in masacrul din februarie in timpul manifestatiilor de la Kiev, impotriva regimului Ianukovici.
Moscova a dezmintit imediat, dar… a scumpit din nou, pentru a doua oara in trei zile, gazul livrat Ucrainei. Care va fi nevoita sa plateasca aproape dublu fata de pretul de dinaintea crizei.
Imaginile din timpul masacrului din februarie de la Kiev, nedifuzate pana acum, au fost prezentate intr-o emisiune BBC.
Asa-numitii „lunetisti” au fost acuzati obsesiv ca au tras in plin in manifestanti, intre 18 si 20 februarie, cand au fost ucisi, potrivit bilantului oficial, aproape 90 de oameni.
Cei care au tras au fost membri ai fostei politii speciale Berkut – afirma noul sef al serviciilor de securitate ucrainene – care a auntat identificarea si arestarea a 12 presupusi „lunetisti”.
Dar cine a dat ordinula
„Ceea ce a fost planuit in secret ca o operatiune antiterorista a fost, de fapt, o operatiune de ucidere in masa, desfasurata sub directa supraveghere a fostului presedinte Ianukovici”, Oleksandr Nalivaicenko, seful serviciului de securitate al Ucrainei.
„Eu personal n-am dat niciun ordin sa se traga in oameni. Si, din cate stiu, n-au fost incredintate arme acestor trupe speciale, care aveau doar misiunea sa apere institutiile statului”, sustine Viktor Ianukovici, fost presedinte al Ucrainei.
Prezentand raportul preliminar asupra masacrului din februarie, oficialul ucrianean a mai facut o acuzatie exploziva: „Avem indicii rezonabile sa credem ca grupuri ale serviciului de securitate rus (FSB) au participat la planificarea si la punerea in practica a asa-zisei operatiuni anti-teroriste”.
Evident, dezmintirile au venit imediat din partea FSB-ului. Iar Moscova a recurs din nou la „arma gazului”. Gazprom a anuntat a doua scumpire in trei zile, astfel ca Ucraina trebuie sa plateasca, pentru mia de metri cubi importati din Rusia, 485 de dolari – cu 81% mai mult decat inaintea crizei Crimeei.
Mai mult, serviciul de securitate rus a anuntat arestarea a 25 de ucraineni, membri ai unor miscari nationaliste, pe care ii acuza ca „planuiau atacuri teroriste” in Rusia in timpul referendumului desfasurat luna trecuta in Crimeea.

sursa:inprofunzime.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *