Produsele modificate genetic ar putea să conţină OBLIGATORIU o etichetă care să informeze consumatorii

Produsele modificate genetic, comercializate în magazinele din Moldova, trebuie să conţină obligatoru pe etichetă informaţia despre modificarea produsului. Propunerea aparţine deputatului liberal-democrat Simion Grişciuc şi a fost inclusă într-un proiect de modificare a legii privind securitatea biologică. În prezent, însă, în ţară nu există niciun laborator acreditat, care ar putea verifica conţinutul de organisme modificate genetic din produse.
În prezent, conform legislaţiei, producătorii se limitează doar la aplicarea unui avertisment în documentele de însoţire a alimentelor, nu şi pe ambalajul acestora.
„Se urmăreşte ca pe eticheta produsului, cel puţin 10 la sută din suprafaţa etichetei să conţină informaţii dacă produsul conţine sau nu produse modificate genetic”, a menţionat deputatul PLDM.
Toate produsele modificate genetic nu pot fi verificate în Moldova. „Avem lipsa unui laborator sau instrument prin care să putem controla aceste produse şi, în prezent, Agenţia depune toate eforturile ca să achiziţioneze aşa utilaj”, a precizat directorul Agenţiei pentru siguranţa alimentelor, Ion Sula.
O soluţie ar fi testarea produselor în laboratoarele Academiei de Ştiinţe, care însă nu au acreditare în acest sens, dar nici utilaj suficient.
„Se pot vinde mult mai ieftin analizele aici, decât să mergi peste hotare. Am făcut 10-20 de testări voluntar, însă nu am eliberat niciun certificat. Laboratorul trebuie să treacă anumite standardizări şi am depistat că noi consumăm aceste produse, dar pe etichete pot să nu fie puse”, a subliniat cercetătorul în cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Angela Port.
În magazinele noastre, cel mai des, produsele modificate genetic sunt cele din soia, carnea de pui şi legume. Potrivit proiectului de lege, producătorii care nu vor aplica eticheta riscă o amendă de la 500 până la 10 mii de lei.

sursa:publika.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *