Audieri in Parlament: Eduard Baghirov, singurul banuit de organizarea evenimentelor din 7 aprilie 2009

Dupa cinci ani, ne uimesc din nou. Eduard Baghirov este singurul banuit de organizarea evenimentelor din 7 aprilie 2009. Concluzia se desprinde din rapoartele prezentate de conducatorii institutiilor de forta, in urma audierilor din Parlament. Deputatii de la putere vor ca Vladimir Voronin sa ramana fara imunitate pentru ca sa poata fi cercetat penal pentru neglijenta de serviciu in timpul violentelor din 7 aprilie 2009. Procurorul general afirma insa ca acest lucru nu este posibil.

Astazi in fata deputatilor au iesit cu rapoarte rand pe rand ministrul de interne, directorul Serviciului de Informatii si Securitate si procurorul general. In concluziile lor, acestia au sugerat ca puterea comunista din 2009 este vinovata de ce s-a intamplat acum cinci ani in aprilie.

Dorin RECEAN, MINISTRU DE INTERNE: „La 7 aprilie a fost mai intai o decizie politica ca politia sa nu intervina si apoi cum sa intervina.”

Mihai BALAN, DIRECTOR SIS: „Ev din aprilie sunt produsul unor thenologii electorale. Echipa de tehnologi straini, compromiterea opozitiei.Ipoteza loviturii de stat nu-si gaseste explicatia.”

Corneliu GURIN, PROCUROR GENERAL: „In prezent, avem un singur caz in instantia, Baghirov.”

Procurorul general s-a referit si la cazul presedintelui din 2009, Vladimir Voronin. In 2010, procuratura a cerut ridicarea imunitatii acestuia pentru ca sa poata fi cercetat pentru neglijenta in serviciu, soldata cu moartea lui Valeriu Boboc. Atunci, propunerea nu a trecut de parlament. Astazi, subiectul a fost mult discutat in plen.

Valeriu MUNTEANU, DEPUTAT PL: „Voronin, s-a mai acumulat probe”?

Corneliu GURIN, PROCUROR GENERAL: „Nu”.

Vladimir VORONIN, LIDER PCRM: „Eu sunt cel mai fericit din aceasta sala, nu am picatura de sange pe maini”.

Mihai GHIMPU, LIDER PLDM: „Poate nu aveti sange, dar nu ati facut tot posibil”.

Valeriu SAHARNEANU, DEPUTAT PLR „DRAGOSTE NEIMPLINITA INTRE GHIMPU SI VORONIN”.

Un liberal-democrat a avut o propunere.

Angel AGACHI, DEPUTAT PLDM: „Procurorul general trebuie sa revada initiativa de ridicare a imunitatii lui Voronin”.

Vladimir VORONIN, LIDER PCRM: „Ridicati ce vreti, daca se mai ridica la voi ceva, cand l-am auzit pe filat cum de indicatii, maine votati in doua lectura, poimaine sa fie in monitor. Mata la care gradinita umblai atunci? Ce puteti ridica, ridicati? Eu sunt cu soviste curata”.

Atacurile la adresa liderului comunist au continuat.

Ion BUTMALAI, DEPUTAT PLDM: „Eu am fost unul dintre aceia am fost arestat pe 7-8 aprilie, am vezut cu ochii mei. Am fost maltratat. Bai oameni buni, ce faceti voi? De la tatuca am primit indicatii?”

Vladimir VORONIN, LIDER PCRM: „Teajolii sluchii, mi-e greu de comentat, e foarte greu, eu nu m-am folosit de dreptul. Ar fi foarte interesat, cand te-ai facut poreadocinai?”

S-a discutat astazi si despre declaratia de independenta, distrusa in timpul violentelor din 7 aprilie.

Corneliu GURIN, PROCUROR GENERAL „originalul a fost ars in cadrul evenimentelor. a ars in safeu, nu era unul incendiu.”

Maria CIOBANU, DEPUTAT PLDM: „Din surse demne de incredere, declaratia era intr-un safeu descuiat in ziua de 7 aprilie”.

Democratii nu au avut astazi nicio intrebare catre conducatorii institutiilor de forta. Potrivit datelor oferite de autoritati, Valeriu Boboc este singura persoana care a murit in timpul violentelor in 2009. Alte cateva zeci au fost maltrate in comisariate. Persoane cu functii de raspundere de atunci precum ministrul de interne Gheorghe Papuc, comisarul Vladimir Botnari si politistul ion Perju au fost achitati. Deocamdata, nu se stie cine a organizat violentele si nimeni nu a fost pedepsit.

sursa:inprofunzime.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *