Mai mulţi agricultori îi acuză pe proprietarii de iazuri că le inundă terenurile

Mai mulţi agricultori din satul Logăneşti, raionul Criuleni nu-şi pot lucra pământurile deja de cinci ani pentru că acestea sunt inundate de două iazuri din apropiere. Ei îi acuză pe proprietarii iazurilor că nu au fortificat digurile şi spun că, dacă problema nu va fi rezolvată, vor apela la instanţa de judecată.

Peste 20 de agricultori nu-şi pot lucra 19 hectare de pământ, după ce în 2009, în preajmă au fost construite două iazuri.

„În 2009 am semănat patru hectare de grâu aici, eu sunt proprietar la mai multe cote. În primăvară am început să punem silitru pe grâu. Eu cu tractorul m-am împotmolit aici şi pe urmă a venit apă şi nu am putut face nimic”, spune proprietarul terenului, Grigore Vârzari.

„Acesta e unica bucăţică de pâine o am şi iată nu se i-au măsuri, vreau să vină să se rezolve să-mi dea pământul să mânâc şi eu”, spune un alt proprietar, Ioana Focşa.

Aceste terenuri au deveni inutilizabile din cauza a doua lacuri din apropiere, apa le inundă permanent, iar proprietarii nu îşi pot lucra pământul transformat în mlaştină.

Primarul satului spune că în 2010 s-a ajuns la o înţelegere, pe care proprietarii iazurilor nu au respectat-o.

„Am încercat amiabil din 2009 să vorbim cu proprietarii. În 2010 s-a ajuns la un numitor comun, ca ei să procure o parte din terenuri de vis a vis, să facă un canal de scurgere şi asta ar fi un avantaj şi nu s-ar inunda cele 19 hectare de teren”, a precizat primarul satului Logăneşti, Petru Buzu.

Solicitat de Publika TV, proprietarul unui iaz a respins acuzaţiile aduse de agricultori. El a precizat că apele din iaz se revarsă în râul Ichel şi nicidecum pe terenurile ţăranilor.

Sursa: publika.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *