Agresor şi după gratii. Un deţinut dirija o schemă criminală în timp ce îşi ispăşea pedeapsa în penitenciarul din Taraclia

O familie din Ialoveni a fost supusă unor acţiuni de „şantaj” şi lipsită de bunuri materiale de un deţinut aflat în penitenciarul din Taraclia. Acesta dirija din celula sa un grup criminal, care au lăsat familia fără maşină şi urma să o lase şi fără casa.
Poliţia din Ialoveni a deconspirat schema, în urma plângerii depusă de victimă la sfârşitul lunii trecute.
Agresorul telefona frecvent victima din celula sa şi ameninţa cu răfuială fizică asupra lui şi a familiei. Autorul actului de şantaj se prezenta ca fiind deţinut şi că are autoritate criminală. Grupul a invocat familiei că ar avea o datorie de 1 700 de euro, cerând bărbatului să achite în cel mai scurt timp 4 000 de euro.
Mai mult decât atât, la sfârşitul lunii martie, două persoană neidentificate au impus victima să înregistreze la notar o procură pe automobilul familiei, pe numele unuia dintre ei. Mai târziu, fără acordul victimei, la acelaşi notar suspecţii au înregistrat altă procură pe numele altei persoane prin care îi acordau dreptul să vândă automobilul. Câteva zile mai târziu, automobilul de marcă Audi 100 a fost vândut cu 750 de euro.
Schema a fost deconspirată la 04 aprilie, când grupul de şantaj, a cerut victimei să înregistreze la notar, casa acestuia pe numele unei persoane terţe, pe un termen nelimitat, până va achita datoria de 4000 de euro. La 07 aprilie, agresorul de după gratii a sunat victima şi a fixat o întâlnire pentru ora 12, într-un local din centrul capitalei. Victima urma să se întâlnească cu o femeie, pentru ai transmite banii şi actele pe casă.
Ofiţerii Inspectoratului Naţional de Investigaţie (INI), în conlucrare cu Inspectoratul de Poliţie Ialoveni, au organizat ambuscade în preajma localului şi au reţinut două persoane din gruparea criminală. Una dintre acestea este o angajată a localului, care a fost reţinută cu suma de 2000 de euro şi un bărbat, care urma să preia banii de la aceasta. Asupra bărbatului au fost găsit un telefon mobil, care avea înregistrat în memorie numărul victimei şi a agresorului din penitenciarului Taraclia, a persoanei intermediarei şi angajatei localului implicate în schema.
Persoanele implicate au fost reţinute pentru 72 de ore. Bănuiţii şi-au recunoscut vina.
Autorul întregului scenariu este un deţinut din cadrul Penitenciarului nr. 1 din oraşul Taraclia, care la momentul de faţă îşi ispăşeşte pedeapsa pentru tâlhărie şi banditism. Acesta a fost condamnat în 2010 la 14 ani de închisoare. Angajaţii penitenciarului au găsit în celula acestuia două telefoane mobile şi două cartele SIM, de pe care bărbatul ameninţa victima şi dirija toată activitatea grupului. Bărbatul va fi transportat la Penitenciarului nr. 13 din Chişinău pentru efectuarea acţiunilor de urmărire penală necesare.
Percheziţii s-au făcut şi la biroul notarial, unde a fost înregistrată procura de vânzare a automobilului. În acest caz a fost deschisă o cauză penală, iar oamenii legii caută să identifice şi alte posibile victime ale grupului.
Pentru această faptă, deţinutul riscă încă 13 ani de închisoare.

sursa:publika.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *