Deputaţii din stânga Nistrului cer preşedintelui Putin să alipească regiunea transnsitreană la Rusia

6d2cc3e5_7f28_400c_90e8_a5b02fd8524f_mw1024_n_s_47180500Vot unanim la Tiraspol. Toţi deputaţii Sovietului Suprem s-au pronunţat în favoarea unei adresări către Duma de Stat a Federaţie Ruse şi către preşedintele Vladimir Putin ca să recunoască independenţa regiunii transnistrene şi să permită ca teritoriul din stânga Nistrului să intre în componenţa Rusiei.

Totodată, deputaţii din regiunea transnistreană mai solicită liderului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, să iniţieze procedura de recunoaştere a Transnistriei ca stat suveran pentru alipirea ulterioară la Rusia, transmite agenţia ITAR-TASS.

Între altele, textul conţine următoarea declaraţie: „În conformitate cu normele dreptului internaţional, dreptul unui popor la autodeterminare serveşte drept bază pentru deciziile politice esenţiale şi fiecare stat este obligat să respecte acest drept”.

Amintim-autorităţile separatiste din stânga Nistrului fac trimitere deseori referendumul care a avut loc în regiune pe 17 septembrie 2006. Atunci, potrivit rezultatelor prezentate de Tiraspol, majoritatea participanţilor s-au declarat pentru independenţă şi alipirea ulterioară la Rusia.

După decizia Rusiei de anexare a Crimeei, sovietul suprem de la Tiraspol a trimis o scrisoare şefului Dumei de Stat prin care cere ca Moscova să examineze posibilitatea alipirii şi regiunii transnistrene.
Sursa-publika.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *