Kievul cedează presiunilor: Limba rusă va deveni limbă de stat în trei regiuni

imagesKievul este pregătit să meargă în întâmpinarea regiunilor din estul Ucrainei. Autorităţile au făcut apel la unitate naţională şi au promis să îndeplinească câteva dintre cerinţele activiştilor pro-ruşi din regiune. Printre acestea se numără o amplă descentralizare şi un „statut special” pentru limba rusă, în scopul detensionării situaţiei.

Într-o adresare televizată către naţiune, premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, şi preşedintele Alexandr Turcinov au anunţat că limba rusă ar putea deveni limbă de stat în trei regiuni din ţară, unde este vorbită de majoritatea locuitorilor. Oficialii le-au mai cerut cetăţenilor să se abţină de la violenţe. Declaraţia a fost făcută după ce separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei au refuzat să depună armele.

„Vom acorda un statul special limbii ruse şi vom garanta protejarea acestei limbi. Decizia noastră are drept scop realizarea unui consens în Ucraina”, a declarat Arseni Iaţeniuk.

În ciuda înţelegerii de la Geneva şi a promisiunilor făcute de premierul ucrainean, separatiştii rămân pe poziţii. În localitatea Sergheevka, în apropiere de Kramatorsk, trupele ucrainene au deschis focul pentru a debloca un drum, unde militanţii pro-ruşi au instalat puncte de control. Agenţia Unian scrie că un deputat al consiliului local din oraşul Gorlovka a fost răpit. Anterior, alesul a încercat să scoată drapelul aşa-numitei Republici Populare Doneţk şi să-l arboreze pe cel al Ucrainei, dar mai multe persoane mascate l-au oprit. Iar la Slaveask, separatiştii pro-ruşi au organizat un marş.

Revoltele în estul Ucrainei au izbucnit la începutul lunii aprilie, când separatiştii pro-ruşi au ocupat mai multe clădiri administrative în aproximativ zece oraşe.

Sursa-publika.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *