Aproape 50 de sate ar putea să dispară de pe harta Moldovei după recensământul din acest an

Aproape 50 de sate ar putea să dispară de pe harta Moldovei după recensământul din acest anAproape 50 de sate ar putea să dispară de pe harta Moldovei după recensământul din acest an. Potrivit informaţiilor Întreprinderii de Stat Registru, în multe dintre ele pot fi găsiţi doar câţiva bătrâni, iar unele au rămas fară niciun locuitor.

În satul Chetrişul Nou din raionul Făleşti, singurul locuitor, un bărbat de peste 70 de ani, a murit acum o săptămână. Şi satul Frumuşica Nouă din Floreşti, există doar pe hârtie, deoarece acolo nu a mai rămas niciun om. O situaţie similară este şi în Dărcăuţii Noi, din Soroca. Localitatea este pustie de aproape trei ani. La Dobruja din raionul Teleneşti îşi duc traiul doar patru locuitori.

O situaţia puţin mai bună este în satul Lidovca, din Ungheni, unde pot fi observaţi peste 20 de oameni, în majoritate vârtsnici. Potrivit estimărilor Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie, până în 2050, ţara noastră va avea cu un milion de locuitori mai puţin, iar către anul 2130 ar putea rămâne cu o populaţie de numai 1,5 milioane de oameni.

Datele Biroului Naţional de Statistică arată că, în prezent, speranţa de viaţa a moldovenilor de la sate este de 69 de ani, iar în oraşe, oamenii trăiesc mai mult cu patru ani.

Articolul 17 din Legea cu privire la organizarea administrativ-teritorială a Moldovei arată că o localitate se formează dacă are o populaţie de cel puţin 1.500 de locuitori.

Sursa:publika.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *