Criza in Ucraina. Ministrul de Externe al Rusiei ameninta Ucraina cu un razboi ca in Georgia, in 2008

Criza in Ucraina. Ministrul de Externe al Rusiei ameninta Ucraina cu un razboi ca in Georgia, in 20083 aprilie 2014. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat miercuri ca, in cazul in care interesele tarii sale in Ucraina vor fi atacate, Rusia va raspunde ca in Georgia, in 2008, cand a trimis tancuri in aceasta tara.”Daca interesele noastre, interesele noastre legitime, interesele ruse sunt atacate in mod direct, asa cum au facut in (teritoriul separatist georgian) Osetia de Sud, nu vad alta cale decat de a raspunde, cu respectarea dreptului international”, a declarat seful diplomatiei ruse pentru postul de televiziune RT.Pe de alta parte, senatorul republican american John McCain a criticat din nou reactia Administratiei Barack Obama fata de actiunile Rusiei in Ucraina. El a avertizat ca exista riscul raspandirii crizei ucrainene in Republica Moldova si in tarile baltice. Intr-un interviu acordat MSNBC, McCain a denuntat atitudinea „ezitanta” a presedintelui Barack Obama. „In opinia mea, presedintele Obama nu apreciaza importanta rolului de conducere al Statelor Unite pe plan global. Nu apreciaza faptul ca suntem o natiune exceptionala”, a spus senatorul republican de Arizona.”Rolul de conducere nu inseamna ca americanii trebuie sa lupte in toate razboaiele. inseamna asigurarea pacii prin exercitarea puterii, ajutarea popoarelor care lupta pentru libertate”, a continuat McCain, sugerand oferirea de armament poporului ucrainean, ajutarea Ucrainei in parcursul integrarii europene si oferirea de credite prin intermediul Fondului Monetar International.
„Problemele din Ucraina se raspandesc in tarile vecine, in Republica Moldova si in statele baltice”, a atras atentia McCain, descriind situatia, dupa o vizita in regiune, ca fiind „incerta”.
Presedintele Ucrainei: Militantii pro-rusi au intrecut masura!
Kievul le-a trimis un mesaj dur separatistilor din estul Ucrainei, pe care ii acuza ca ar fi torturat si omorat doua persoane, printre care un politician din partidul Iuliei Timosenko. Militantii pro-rusi au intrecut masura, a declarat presedintele interimar de la Kiev, care a anuntat reluarea operatiunii antiteroriste pentru eliberarea cladirilor oficiale ocupate de rusofoni. Marti, vicepresedintele Joe Biden, aflat intr-o vizita in Ucraina, a amenintat Rusia cu noi sanctiuni si izolarea internationala, daca nu ia masuri pentru detensionarea situatiei.
La doar cateva ore dupa intalnirea cu vicepresedintele american Joe Biden, liderul interimar de la Kiev a anuntat reactivarea operatiunii anti-teroriste, oprita in perioada sarbatorilor pascale.
Daniel Sandford, corespondent BBC: „Presedintele a spus ca relanseaza operatiunea dupa ce au fost descoperite trupurile neinsufletite a doua persoane, care par sa fi fost torturate. Una dintre victime este un politician local.”Ar fi vorba despre Vladimir Ribak, un consilier local din partea partidului Iuliei Timosenko. In imaginile difuzate de BBC, il vedem pe Ribak in ziua in care a fost dat disparut. Politicianul a fost inconjurat de indivizi inarmati si oprit sa intre intr-o cladire ocupata de separatistii rusofoni.Anuntul Kievului, dar si tonul declaratiilor oficiale, par sa arate ca acordul de la Geneva este un capitol incheiat.Joe Biden, vicepresedintele SUA: „Ii cerem Rusiei sa nu mai ofere sustinere indivizilor care se ascund in spatele mastilor, in uniforme fara insemne, si care seamana instabilitate in estul Ucrainei.”Arseni Iateniuk, premierul interimar al Ucrainei: „(Rusia) nu trebuie sa se poarte ca un gangster al vremurilor moderne.”Ca sa isi linisteasca partenerii din NATO, Washingtonul a anuntat ca va trimite 600 de soldati in Polonia si in Tarile Baltice. Acestia vor participa in lunile urmatoare la o serie de exerciti militare. Oficialii de la Pentagon nu au exclus posibilitatea ca soldati americani sa ajunga in curand si in alte tari membre NATO din zona.
Sursa:Inprofunzime.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *