Statistica- creste numarul moldovenilor ce detin arme

Creşte numărul moldovenilor care deţin arme. Clasamentul raioanelor cu cei mai înarmaţi locuitoriÎntr-un singur an, numărul armelor deţinute de moldoveni a crescut cu aproape 7 000 de unităţi. Potrivit datelor Ministerului de Interne, la sfârşitul anului trecut, în circuitul civil erau nu mai puţin de 67 000 de arme. Cele mai multe dintre ele sunt înregistrate în capitală.

La începutul anului 2013, în Chişinău erau înregistrate aproape 12 mii de unităţi. Peste 2400 de arme sunt în proprietatea locuitorilor din raionul Cahul. Clasamentul celor mai înarmaţi moldoveni este continuat de populaţia raioanelor Hânceşti şi Ialoveni, cu peste 2 300 şi, respectiv, aproape 2 300 de arme. În municipiul Bălţi sunt înregistrate aproximativ 1 800 de arme.

La polul opus al acestui clasament se situează raioanele Şoldăneşti, Donduşeni, Basarabeasca, Vulcăneşti, iar cele mai puţine arme sunt înregistrate în raionul Dubăsari – doar 282 de unităţi.

Potrivit datelor Ministerului Afacerilor Interne, dintre cele peste 67 de mii de arme înregistrate oficial, 61 la sută reprezintă arme cu ţeavă lisă, 28 de procente sunt arme cu ţeavă ghintuită, restul sunt neletale.

La sfârşitul anului 2013 au intrat în vigoare modificările la legea privind regimul armelor şi al muniţiilor cu destinaţie civilă. Astfel,pragul de vârstă pentru doritorii de a obţine un permis de port armă a fost majorat de la 18 la 21 de ani. Iar toţi solicitanţii vor fi obligaţi să urmeze un curs de instruire de 2 săptămâni şi vor fi supuşi unui test psihologic.

Sursa: publika.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *