Locuitorii Kievului invata sa foloseasca armele de foc: „Statul nostru nu ne poate ajuta”

24 aprilie 2014. Cu fiecare zi ce trece, solutionarea crizei ruso-ucrainene este tot mai dificila. Aceatsa este parerea cancelariilor europene, exprimata de seful diplomatiei germane.    Miercuri, ministrul rus de Externe a comparat deschis situatia din Ucraina cu aceea din Osetia de Sud, care a dus la un razboi ruso-georgian in 2008. In aceste conditii, oameni de rand din Ucraina invata sa foloseasca arme, pentru orice eventualitate. In estul tarii, militarii ucraineni au fost umiliti de fortele pro-ruse, care i-au dezarmat cu usurinta. Unii s-au predat de buna-voie sau au trecut de partea rebelilor. Ideea ca aceasta armata ii va putea apara ... provoaca rasul. Asa ca, la Kiev, a aparut o armata de rezervisti care se pregateste pentru orice eventualitate.   David Stern, corespondent BBC: ''Merg acasa la unul dintre fondatorii armatei de rezervisti. Le place sa sublinieze ca sunt oameni obisnuiti: doctori, functionari si avocati''.   Ghenadi este avocat specializat in drept european, dar a pus mana pe arma si isi sfatuieste concetatenii sa faca la fel.   Ghenadi Druzenko, fondator al armatei de rezervisti: "Statul nostru nu ne poate ajuta. Organizati-va singuri, cumparati-va arme legal si antrenati-va!"   Insa tocmai asemenea initiative dau apa la moara Moscovei, care spune ca nu doar prorusii, ci toate gruparile trebuie sa se dezarmeze, potrivit acordului de saptamana trecuta de la Geneva.   Andrii Parubii, presedintele Consiliului de Securitate: ''Armata ucraineana este capabila si va apara tara''.   Intre timp, fortele proruse din est au recunoscut ca tin ostatic un jurnalist american pe care il suspecteaza de spionaj in favoarea ultranationalistilor ucraineni. Simon Ostrovski, care lucreaza pentru o publicatie din New York, a disparut marti la Slaviansk.   Jen Psaki, purtator de cuvant al Departamentului de Stat: ''Cerem eliberarea sa imediata si cerem Rusiei sa isi foloseasca influenta pentru a obtine eliberarea sa''.   Pana una-alta, Rusia isi foloseste influenta in alte scopuri. Serviciile ruse de securitate au incercat sa obtina datele personale ale catorva zeci de ucraineni care au manifestat luni in sir la Kiev. A facut presiuni in acest sens asupra fondatorului celei mai populare retele de socializare din fostul spatiu sovietic, care a fugit din Rusia.   Lavrov: Fotografiile dezvaluite de SUA privind prezenta unor militari rusi in Ucraina sunt trucate  x480_52485124 aprilie 2014. Cu fiecare zi ce trece, solutionarea crizei ruso-ucrainene este tot mai dificila. Aceatsa este parerea cancelariilor europene, exprimata de seful diplomatiei germane.

Miercuri, ministrul rus de Externe a comparat deschis situatia din Ucraina cu aceea din Osetia de Sud, care a dus la un razboi ruso-georgian in 2008. In aceste conditii, oameni de rand din Ucraina invata sa foloseasca arme, pentru orice eventualitate. In estul tarii, militarii ucraineni au fost umiliti de fortele pro-ruse, care i-au dezarmat cu usurinta. Unii s-au predat de buna-voie sau au trecut de partea rebelilor. Ideea ca aceasta armata ii va putea apara … provoaca rasul. Asa ca, la Kiev, a aparut o armata de rezervisti care se pregateste pentru orice eventualitate.

David Stern, corespondent BBC: ”Merg acasa la unul dintre fondatorii armatei de rezervisti. Le place sa sublinieze ca sunt oameni obisnuiti: doctori, functionari si avocati”.

Ghenadi este avocat specializat in drept european, dar a pus mana pe arma si isi sfatuieste concetatenii sa faca la fel.

Ghenadi Druzenko, fondator al armatei de rezervisti: „Statul nostru nu ne poate ajuta. Organizati-va singuri, cumparati-va arme legal si antrenati-va!”

Insa tocmai asemenea initiative dau apa la moara Moscovei, care spune ca nu doar prorusii, ci toate gruparile trebuie sa se dezarmeze, potrivit acordului de saptamana trecuta de la Geneva.

Andrii Parubii, presedintele Consiliului de Securitate: ”Armata ucraineana este capabila si va apara tara”.

Intre timp, fortele proruse din est au recunoscut ca tin ostatic un jurnalist american pe care il suspecteaza de spionaj in favoarea ultranationalistilor ucraineni. Simon Ostrovski, care lucreaza pentru o publicatie din New York, a disparut marti la Slaviansk.

Jen Psaki, purtator de cuvant al Departamentului de Stat: ”Cerem eliberarea sa imediata si cerem Rusiei sa isi foloseasca influenta pentru a obtine eliberarea sa”.

Pana una-alta, Rusia isi foloseste influenta in alte scopuri. Serviciile ruse de securitate au incercat sa obtina datele personale ale catorva zeci de ucraineni care au manifestat luni in sir la Kiev. A facut presiuni in acest sens asupra fondatorului celei mai populare retele de socializare din fostul spatiu sovietic, care a fugit din Rusia.

Lavrov: Fotografiile dezvaluite de SUA privind prezenta unor militari rusi in Ucraina sunt trucate

Sursa:protv.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *