Cernobîl:Astăzi comemorăm 28 de ani de la cel mai mare dezastru nuclear din istorie

Cernobîl:Astăzi comemorăm 28 de ani de la cel mai mare dezastru nuclear din istorie Acum 28 de ani, s-a produs cel mai mare dezastru nuclear, după ce un reactor de la Centrala nucleară de la Cernobîl a explodat. Astăzi, zona rămâne pustie, iar peisajul este unul sinistru. Cu ocazia comemorării victimelor catastrofei, Asociaţia „Uniunea Cernobîl din Moldova” va organiza mai multe manifestaţii în Capitală.
Evenimentele vor începe cu depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. După care, Asociaţia „Uniunea Cernobîl din Moldova” va organiza un marş spre memorialul victimelor catastrofei care se află pe strada Trandafirilor din Capitală. Iar la ora 12.00 va începe mitingul comemorativ.

Pe 26 aprilie 1986, la 01 şi 23 de minute, reactorul numărul patru a explodat, iar un nor radioactiv a invadat părţile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei şi teritoriile estice ale Americii de Nord. Suprafeţe extinse din Ucraina, Belarus şi Rusia au fost contaminate puternic, iar peste 330.000 de persoane au fost evacuate.

În Raportul Forului Cernobîl din anul 2005 au fost confirmate 56 de decese directe, dar s-a estimat că mai mult de 9.000 de persoane, dintre cele aproximativ 6,6 de milioane foarte expuse la radiaţie, pot muri din cauza unei forme de cancer.

Testul, care urma să fie efectuat, trebuia să demonstreze că, în timpul unei întreruperi a energiei electrice, reactorul ar funcţiona în condiţii sigure. În realitate, această manevră s-a transformat într-o tragedie. Abia în anul 2000, Ucraina a acceptat să închidă ultimul reactor funcţional de la Cernobîl, în schimbul unui ajutor internaţional de 2,3 miliarde de dolari.

Pentru lichidarea consecinţelor de la Cernobîl au participat peste 3.500 de moldoveni de pe ambele maluri ale Nistrului. Potrivit preşedintelui Asociaţiei obşteşti „Societatea Cernobîl din Moldova”, în prezent, au mai rămas în viaţă în jur de 2.600 de persoane, dintre care aproape 2.500 sunt invaliz
Sursa:Publika.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *