Soc: La un internat din Moldova

A rămas şocat de ce a descoperit la un internat pentru copii din Moldova. Ce povesteşte unul dintre cei mai renumiţi medici din lumeCu mai mulţi ani în urmă, unii dintre ei nici nu ştiau unde să caute Moldova pe hartă. S-a întâmplat însă, ca să ajungă în ţara noastră şi să facă fericiţi mii de oameni. Au ajutat şi continuă să ajute copii şi adulţi care suferă de boli grave, dintre care mulţi sunt măcinaţi de sărăcie şi singurătate.
Norvegianul Hans Bjorn Bakketeig este unul dintre cei mai renumiţi medici optometrişti din lume. Doctorul a venit în Moldova pentru prima dată acum 13 ani. A fost invitat să examineze pacienţi cu probleme de vedere. „Nu cunoşteam nimic despre Moldova. Înainte de a veni aici, a trebuit să mă uit pe hartă, să văd unde se află această ţară”, a declarat medicul optometrist.
A rămas şocat de ce a descoperit la internatul pentru copii cu deficienţe de vedere de la Bălţi. Niciunul dintre elevi nu purta ochelari. „M-a impresionat faptul că am găsit într-o şcoală pentru slabvăzători copii care cu ochelari vedeau bine”, a spus Hans Bjorn Bakketeig.Acum cinci ani, cu susţinerea guvernului norvegian şi a mai multor donatori din această ţară, a deschis la Chişinău primul Centru pentru oameni cu vedere slabă. De atunci, mii de pacienţi au trecut pragul instituţiei şi au fost ajutaţi, fără să plătească un ban.
La azilul de bătrâni din Risipeni, Floreşti, a mai fost adusă o femeie. Acum câţiva ani a fost diagnosticată cu o afecţiune psihică. Noua locatară e adusă aici de englezoaica Sharon Isen, care a deschis acest azil de bătrâni cu trei ani şi jumătate în urmă.”N-am copii, soţul a murit, nepotul mi-a vândut casa şi a luat banii”, a spus o bătrână.
„Acum doi ani, soţul meu a nimerit în accident şi eu am rămas fără ajutor”, a precizat o altă bătrână.
Pentru prima dată, Sharon Isen a venit în Moldova acum 17 ani. Pe atunci era directorul unei organizaţii de caritate din Marea Britanie. Spune că a rămas impresionată de locurile şi oamenii de aici, dar a văzu şi lipsurile pe care le îndură mulţi dintre ei.
„Am o afecţiune personală pentru oamenii bătrâni. Pot să spun că-i iubesc foarte mult. Când le văd nevoile, mă simt obligată să-i ajut”, a punctat Isen.

Sursa:Publika.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *