7 mii de dolari – atât costă pașaportul moldovenesc pentru ucrainenii care vor în UE

În timp ce moldovenii nu se prea bucură de liberalizarea regimului de vize cu UE, locuitorii țărilor din Europa de Est privesc cu invidie acest privilegiu oferit Republicii Moldova.  Bunăoară, ucrainenii se arată tot mai interesați în ultimul timp de obținerea pașaportului moldovenesc. Cei mai ˝ispitiți˝ sunt cetățenii ucraineni care trăiesc în apropierea frontierei, scrie vesti.ua.  ˝Împreună cu soțul am făcut un plan: copilul nostru trebuie să termine școala, noi însă o să mergem să ne facem cetățenie moldovenească (bunica mea e moldoveancă), după care plecăm în Italia să strângem bani pentru studii. Eu o să muncesc ca menajeră, iar el în construcții˝, spune Larisa, o  locuitoare din Tsekinovka, regiunea Vinnița.  Potrivit datelor oficiale, tot mai mulți cetățeni ucraineni au început să viziteze Republica Moldova. Dacă în februarie au fost 134 de mii, atunci în martie numărul acestora a crescut până la 151 de mii.  Kseniya Prokonova, un jurist ucrainean specializat în migrație, este de părere că în scurt timp autoritățile moldovenești vor adopta legea care presupune că fiecare străin trebuie să deţină surse de întreţinere pentru a intra pe teritoriul Republicii Moldova (50 de euro pentru fiecare zi de ședere). ˝Este un pas logic, având în vedere noul statut pe care l-a obținut Moldova în cadrul UE˝, crede Prokonova.  Business cu pașapoarte  Între timp, pe internet au început deja să apară ˝oferte˝ de vânzare a cetățeniei moldovenești. Afaceriștii le promit clienților obținerea pașaportului în timp restrâns. Drept că și prețurile sunt destul de mari – până la 5 mii de dolari.  Vestea proastă pentru străinii care vor merge pe această cale este că începând de la 1 mai prețul pașapoartelor va crește cu încă 2 mii de dolari.  ˝Dacă faceți comandă de cetățenie chiar azi, atunci noi vă calculăm după tariful vechi, însă după 1 mai prețul va fi de 7 mii de dolari˝, se arată într-un anunț plasat pe internet.  Totuși, se pare că sunt și oferte ˝low-cost˝. Sursa mai scrie că unii afaceriști promit pașaportul moldovenesc contra unor sume de până la 800 de euro, iar dacă clientul are strămoși moldoveni – 500 de euro.În timp ce moldovenii nu se prea bucură de liberalizarea regimului de vize cu UE, locuitorii țărilor din Europa de Est privesc cu invidie acest privilegiu oferit Republicii Moldova.

Bunăoară, ucrainenii se arată tot mai interesați în ultimul timp de obținerea pașaportului moldovenesc. Cei mai ˝ispitiți˝ sunt cetățenii ucraineni care trăiesc în apropierea frontierei, scrie vesti.ua.

˝Împreună cu soțul am făcut un plan: copilul nostru trebuie să termine școala, noi însă o să mergem să ne facem cetățenie moldovenească (bunica mea e moldoveancă), după care plecăm în Italia să strângem bani pentru studii. Eu o să muncesc ca menajeră, iar el în construcții˝, spune Larisa, o locuitoare din Tsekinovka, regiunea Vinnița.

Potrivit datelor oficiale, tot mai mulți cetățeni ucraineni au început să viziteze Republica Moldova. Dacă în februarie au fost 134 de mii, atunci în martie numărul acestora a crescut până la 151 de mii.

Kseniya Prokonova, un jurist ucrainean specializat în migrație, este de părere că în scurt timp autoritățile moldovenești vor adopta legea care presupune că fiecare străin trebuie să deţină surse de întreţinere pentru a intra pe teritoriul Republicii Moldova (50 de euro pentru fiecare zi de ședere). ˝Este un pas logic, având în vedere noul statut pe care l-a obținut Moldova în cadrul UE˝, crede Prokonova.

Business cu pașapoarte

Între timp, pe internet au început deja să apară ˝oferte˝ de vânzare a cetățeniei moldovenești. Afaceriștii le promit clienților obținerea pașaportului în timp restrâns. Drept că și prețurile sunt destul de mari – până la 5 mii de dolari.

Vestea proastă pentru străinii care vor merge pe această cale este că începând de la 1 mai prețul pașapoartelor va crește cu încă 2 mii de dolari.

˝Dacă faceți comandă de cetățenie chiar azi, atunci noi vă calculăm după tariful vechi, însă după 1 mai prețul va fi de 7 mii de dolari˝, se arată într-un anunț plasat pe internet.

Totuși, se pare că sunt și oferte ˝low-cost˝. Sursa mai scrie că unii afaceriști promit pașaportul moldovenesc contra unor sume de până la 800 de euro, iar dacă clientul are strămoși moldoveni – 500 de euro.
Sursa:stirilocale.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *