Procuratura Anticorupţie a contestat decizia judecătorească prin care magistratul Nicolae Nogai a fost achitat

Procuratura Anticorupţie a contestat decizia judecătorească prin care magistratul Nicolae Nogai a fost achitat Judecătorul Curţii de Apel din Tighina, Nicolae Bender, este învinuit pentru pronunţarea unei hotărâri ilegale, soldată cu urmări grave.
Procurorii Anticorupţie au contestat sentinţa Judecătoriei raionului Căuşeni prin care magistratul Curţii de Apel Tighina, Nicolae Nogai, a fost achitat, după ce fusese învinuit de pronunţarea unei hotărâri contrare legii, soldată cu urmări grave. Potrivit procurorilor, această decizie a fost pronunţată pe data de 25 aprilie, cu o amânare neîntemeiată de 16 zile faţă de data de 9 aprilie, când ar fi trebuit să se pronunţe instanţa. Procurorul General Corneliu Gurin a înaintat Curţii Supreme de Justiţie o solicitare de a strămuta examinarea contestaţiei de la Curtea de Apel Tighina, unde a activat judecătorul, către o altă instanţă similară, pentru ca următoarea decizie să nu fie influenţată de foştii colegi de serviciu ai magistratului învinuit. Potrivit anchetatorilor, Nogai a legalizat fără temei decizia unui arbitraj ad-hoc din Sankt-Petersburg referitoare la înstrăinarea mai multor pachete de acţiuni ale Moldova Agroindbank SA. Hotărârea lui Nogai a fost ulterior anulată de instanţa superioară, ca fiind ilegală, iar Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat acordul ca judecătorul să fie cercetat penal şi l-a suspendat din funcţie. Procurorii Anticorupţie au solicitat ca Nicolae Nogai să fie condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, cu privarea dreptului de a ocupa funcţii publice pe o durată de 5 ani. Anterior, Nogai a declarat că adoptase acea hotărâre în baza actelor care fuseseră anexate în respectivul doar şi că a procedat conform legii.
În 2011 Nogai a fost mustrat aspru, iar membrii Colegiului disciplinar al CSM au solicitat ca judecătorul să fie demis. CSM a respins această cerere.

sursa:adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *