Nu mai suntem primii la consumul de alcool! O ţară din Europa a surclasat Moldova

Nu mai suntem primii la consumul de alcool! O ţară din Europa a surclasat MoldovaNaţiunea care bea cel mai mult alcool sunt beloruşii, unde anual fiecărui cetăţean cu vârsta de peste 15 ani îi revine 17,5 litri de alcool curat, scrie Infotag. Despre aceasta vorbesc datele „Raportului global cu privire la situaţia din domeniul alcoolului şi sănătăţii din 2014”, publicat de Organizaţia mondială a sănătăţii, în baza datelor statistice din 2012.

Moldova, care în precedentul raport deţinea locul întâi, a coborât pe locul doi (16,8 l). Fiind urmată de Lituania (15,4 l) şi Rusia (15,1 l). În top 10 mai sunt România, Ucraina, Andorra, Ungaria, Cehia şi Slovacia.

Potrivit datelor OMS, în mediu fiecare om cu vârsta de peste 15 ani anual bea 6,2 l de alcool curat. Cel mai înalt indice al consumului de alcool este în Europa de Est.

Jumătate din consum revine băuturilor alcoolice tari, circa 35% – berii, iar vinului îi revin doar 8%.

Victime ale alcoolului anual devin 3,3 milioane oameni. Acest indice depăşeşte numărul decesurilor din cauza SIDA, tuberculozei şi violenţei, luate împreună.

De asemenea, peste 200 de boli sunt legate într-un mod sau altul de consumul de alcool sau sunt agravate din cauza consumului excesiv. Lista victimelor alcoolului este completată de persoanele decedate în accidente rutiere sau ucişi în conflicte, apărute din cauza consumului de alcool. Circa 6% din decese, la nivel mondial, sunt legate de alcool, în rândurile bărbaţilor acest procent este mai mare (7,6%) decât la femei (4%).

Mortalitatea din cauza alcoolului va creşte, sunt convinşi specialiştii, indicând la creşterea populaţiei la nivel global, sporirea consumului de alcool, îndeosebi în ţările în curs rapid de dezvoltare.

Unicul aspect pozitiv în acest „raport alcoolic mondial” sunt cifrele celor ce nu consumă alcool. Circa o jumătate (48%) din populaţia lumii niciodată nu a consumat alcool. Totodată, numărul femeilor ce nu consumă alcool este cu mult mai mare decât cel al bărbaţilor.
Sursa:publika.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *