Zeci de blocuri din capitală, periculoase pentru pietoni. Ce spun autorităţile locale

Zeci de blocuri din capitală se deteriorează în fiecare an şi devin periculoase pentru pietoni. Cel mai grav este că printre ele sunt şi monumente de arhitectură, care nu au fost reparate de mai bine de două decenii.

Din acoperişul şi faţadă imobilului de pe stada Ştefan cel Mare 132 din centrul capitalei cad bucăţi mari de tencuială, care pun în pericol viaţa trecătorilor.

„Stau în aer aceste elemente decorative şi noi ne adresăm în fiecare an la Primărie, au promis să rezolve problema până la sfârşitul anului. În 2014 ei iarăşi nu au bani”, a menţionat Eugen Petrov, preşedintele Asociaţiei de locatari

Oamenii spun că ornamentele de pe faţada clădirii au devenit un adevărat pericol: „De fiecare dată când intrăm în magazin şi când vin cumpărători, ne facem griji. E umezeală. Din această cauză, tencuiala poate să se înmoaie şi să cadă”.

Zeci de blocuri din capitală, periculoase pentru pietoni. Ce spun autorităţile localeAutorităţile locale spun că nu au bani pentru a renova clădirea. „Nu cred că anula cesta e real să revenim la reparaţia dată, dar anul viitor vom propune la sfârşitul anului ca să fie introdus în buget bani atât pu reparaţia acoperişuilui, cât şi restabilirea elementelor ornamentale”, a menţionat şeful Direcţiei municipală locativ comunală, Petru Gontea.

Oamenii spun că autorităţile locale ar trebui să înlăturare măcar elementele de decor de pe faţada blocului. Specialiştii spun însă că acest lucru este inadmisibil.

„Nu se acceptă mutilarea monumentului de arhitectură. Se acceptă doar restaurarea. Toate elementele de arhitectură din faţada pe care o avem, ele se consolidează”, a explicat şeful Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, Ion Ştefăniţă.

Potrivit estimărilor Ministerului Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, pentru reabilitarea tuturor blocurilor din ţară, aflate în stare deplorabilă, sunt necesare peste 1,6 miliarde de lei.

Sursa:Publika.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *