În Ucraina a demarat scrutinul prezidenţial. Cetăţenii ar putea fi împiedicaţi să iasă la vot în zone din estul ţării

În Ucraina a demarat scrutinul prezidenţial. Cetăţenii ar putea fi împiedicaţi să iasă la vot în zone din estul ţăriiÎn Ucraina are loc astăzi al şaselea scrutin prezidenţial de la proclamarea independenţei. Învingătorul va fi ales pentru un mandat de cinci ani şi va deveni al cincilea preşedinte ales al fostei republici sovietice. Startul votării va fi dat la ora 8.00, iar secţiile de votare vor fi deschise până la ora 20.00.

Trei institute independente vor prezenta datele sondajelor făcute la ieşirea de la urne, dar primele rezultate oficiale vor fi anunţate abia după miezul nopţii. Pentru monitorizarea alegerilor, au fost înregistraţi peste 2 000 de observatori din mai multe state, dar şi de la importante organizaţii internaţionale.

Din cauza situaţiei instabile, Kievul a luat măsuri sporite de securitate. Astfel, au fost mobilizaţi 55 de mii de poliţiști şi 22 de mii de voluntari. Pentru a asigura desfăşurarea paşnică a scrutinului şi în estul ţării, autorităţile ucrainene au decis să suspende operaţiunea antitero.

Cu toate acestea, Comisia electorală a avertizat deja că votul ar putea să nu aibă loc în 10 zone din regiunile Doneţk şi Lugansk. Acest lucru înseamnă că 2 milioane de alegători ar putea fi privaţi de dreptul la vot. Separatiştii proruşi controlează 20 de comisii electorale locale din cele 34 create în aceste regiuni. Iar, cetăţenii ucraineni din Crimeea, teritoriu anexat de Rusia, pot să voteze doar la secţiile deschise în sudul ţării.

Dacă niciun candidat nu întrunește peste 50 la sută din sufragiile exprimate, al doilea tur va avea loc peste trei săptămâni.

Sursa:Publika

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *